El festival Tyrica d'Alcanar mostra el llegat dels ibers a tots els públics

Se celebra aquest cap de setmana del 6 i 7 d'octubre

03 octubre 2018 10:26 | Actualizado a 06 octubre 2018 13:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest cap de setmana del 6 i 7 d’octubre Alcanar tornarà a retrocedir més de 2600 anys per a reviure el temps dels ibers. En la seua segona edició, Tyrika, el festival ibèric transformarà el municipi amb més d’una seixantena d’activitats destinades, sobretot, al públic familiar. Helena Fibla, coordinadora del festival, ha explicat que al llarg del cap de setmana, «les escenificacions de la vida dels ibers tornaran al nucli antic del municipi», sostingudes amb estructures de fusta i resguardades per teles d’època. Amb elles, exposicions temàtiques, tallers didàctics, actuacions teatrals, passejades amb poni i demostracions d’artesania sempre respectant els cànons ibèrics. I com a novetat, enguany s’ha introduït un impactant espectacle de foc a la posta de sol. 

"Mentrestant, a la moleta del Remei, el diumenge al matí es reprendrà l’activitat de l’època amb recreacions històriques, que enguany versaran sobre l’aigua", ha afegit la historiadora. En acabat, tindrà lloc un concert especial a la zona d’oliveres mil·lenàries que recrearà els sons ibèrics. Al llarg del cap de setmana també se celebraran les jornades de portes obertes al poblat ibèric, amb servei gratuït de bus.

com cada any, la vessant més acadèmica de Tyrika estarà protagonitzada per la conferència “Repensant la residència fortificada preibèrica de Sant Jaume, 21 anys després”, a càrrec de l’arqueòleg director de les excavacions del jaciment de Sant Jaume - Mas d'en Serrà, el doctor David Garcia i Rubert, que presentarà els resultats de la darrera campanya d’excavació.

I com no podia ser d’una altra manera, un any més, s’habilitarà una taverna ibèrica al nucli antic per a gaudir del festival amb tots els sentits i es muntaran les parades temàtiques que tradicionalment ha acollit el mercat. A més, diversos restaurants oferiran menús ibèrics.

El nom del festival ret homenatge al jaciment Sant Jaume d’Alcanar, ja que, segons l’escriptor romà Ruf Fest Aviè, Tyrika fou un centre neuràlgic de poder fortificat a la Ilercavònia, gràcies a la seua alta capacitat d’intercanvi comercial amb els pobles de la Mediterrània. Molts estudiosos posteriors situen Tyrika a la residència fortificada d’Alcanar. 

«Les excavacions al Sant Jaume estan reescrivint la història del món preibèric i demostrant que en aquella època hi havia una societat estratificada i amb unes relacions de poder molt important», remarca el regidor de Cultura, Alfons Montserrat. 
Jordi Monfort, regidor de Turisme, explica que Tyrika té un doble objectiu. «D’una banda, volem aprofitar el festival per a posicionar-nos a escala de país en tot allò que s’està fent per promocionar el món ibèric». D’altra banda, i sobretot en clau local, el festival vol apropar la cultura dels ibers als més menuts.  
En aquest sentit, en l’edició d’enguany es presentarà una app de realitat virtual que recrea alguns àmbits del jaciment de la Moleta de Remei, per posar en relleu els valors del jaciment, segons detalla Monfort. 

Comentarios
Multimedia Diari