El final del riu Sénia es converteix en un ‘delta’

Barra de boca. L’aportació de sediments al tram final del riu per les fortes tempestes ha canviat el paisatge de la platja de Sòl de Riu amb l’aparició d’una barra de còdols i arena

31 octubre 2021 19:30 | Actualizado a 01 noviembre 2021 12:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les desgràcies provocades per la forta tempesta al municipi d’Alcanar el passat 1 de setembre ha portat també un fenomen natural inesperat que constitueix l’anècdota positiva dins de tot el mal patit i que també serà recordat durant molt de temps.

Es tracta de l’aparició d’una ‘barra de boca’ (com se la coneix tècnicament) formada sobretot per còdols, a la platja de Sòl de Riu, la desembocadura del riu Sénia.

Segons el geòleg Àlvar Arasa, “es produeix perquè el Sénia ha arrossegat sediments prou grossos per a que es depositen al final del riu i no se n’hagen anat mar endins, formant-se aquesta barra de boca”.

Les imatges penjades a les xarxes socials han marcat tendència durant aquests dos mesos en què la llengua de còdols i arena dins la mar encara es pot apreciar, tot i que aquest cap de setmana ja molt més minvada. Un dels primers internautes ho va qualificar com un ‘nou Trabucador’.

Igual que ha passat amb aquesta barra situada a la badia dels Alfacs, també s’ha començat a trencar la de Sòl de Riu. Les nombroses persones que s’han acostat els dos últims mesos a fotografiar el paisatge, prendre el bany o passejar pel nou ‘delta’ del Sénia tenen clar que és un fenomen puntual i “amb la primera llevantada forta desapareixerà”, assumeixen els veïns del municipi.

“Quan arribe aquesta llevantada, la deriva litoral s’endurà els sediments i els repartirà cap a les costes de Vinaròs”, indica Arasa.

Platja verge

Els canvis en el paisatge han posat més en valor, si cap, la platja de Sòl de Riu, una de les més apreciades pels veïns d’aquest municipi. Tant és així que l’institut d’Alcanar du el nom d’aquesta cala, on desemboca el riu Sénia i marca el límit administratiu entre Alcanar i Vinaròs, així com entre Catalunya i el País Valencià.

Situada a uns quatre quilòmetres en direcció sud del nucli urbà de les Cases, des d’on s’hi pot accedir pel Sender Blau:un carril bici i un altre per a vianants molt concorregut durant tot l’any, marca el final del conjunt de platges verges del municipi, que s’inicien a l’Estanyet, passen per la zona de les timbes fins a Sòl de Riu.

La platja és de còdols grans, per aquest motiu s’anomena Sòl de Riu, fent referència als sòls pedregosos i humits formats per les desembocadures de rius i barrancs.

El riu Sénia forma una gran llacuna allargasada vorejada per una exuberant vegetació pròpia dels espais humits. Tanmateix, a la llacuna hi habiten o hi fan parada en les seves rutes migratòries les aus, essent fàcil observar-ne durant tot l’any.

Amb tot, és la platja del municipi d’Alcanar que compta amb més riquesa natural i paisatgística, per aquest motiu té la distinció de platja verge.

El Camí fluvial del riu Sénia és una ruta que va des de la Pobla de Benifassà fins a Alcanar i Vinaròs, aprofitant els camins existents al voltant del recorregut del Sénia i que acaba a la platja de Sòl de Riu.

Comentarios
Multimedia Diari