El fiscal arxiva un incendi forestal ocorregut al costat de l’Ebre, a Aldover

El foc va ser originat per la crema d’uns papers en una barbacoa

10 febrero 2020 09:50 | Actualizado a 10 febrero 2020 11:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fiscalia de Tarragona ha arxivat les diligències d’investigació obertes arrel d’un incendi forestal que es va originar el 5 de juliol de l’any passat al costat del riu Ebre, al terme municipal d’Aldover. Els agents rurals van identificar els dos autors. Ara, el Ministeri Públic entén que els fets no constitueixen infracció penal.

L’incendi es va originar a les 13.20 hores al paratge anomenat Horta de Dalt. Va ser la mateixa propietària de la finca on va començar el foc qui va alertar el 112. Va declarar que es va iniciar un foc en una barbacoa metàl·lica portàtil per cremar uns papers d’un vàter sec.

La dona, poc després, va veure com l’herba seca de sota la barbacoa estava cremant. Va intentar apagar-ho amb aigua de la piscina, però sense èxit. Llavors va trucar a bombers i continuà amb les tasques d’extinció fins a l’arribada d’aquests.

La barbacoa estava situada en una zona no neta de combustible, a tocar d’una parcel·la erma, amb molta acumulació de matèria vegetal, que té connexió directa amb la riba del riu Ebre, on hi ha bosc de ribera, amb àlbers, pollancres, canyes, entre altra vegetació. A més, la plataforma de la barbacoa es trobava foradada, la qual cosa afavoria la caiguda de materials incandescents. El foc va cremar 0,1361 hectàrees de bosc de ribera de titularitat pública i 0,1684 hectàrees agrícoles de propietat privada. L’indret no és espai natural protegit. La zona és autorregenerable, l’afectació a la vida silvestre va ser inapreciable i el risc d’erosió, baix.

En les tasques d’extinció van participar sis dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat i un helicòpter bombarder. Van donar el sinistre per estabilitzat a les 14.07 hores i per controlat, a les 14.23 hores. A les cinc es van retirar del lloc.

Activat el Pla Alfa 2

En el moment d’originar-se l’incendi estava activat el Pla Alfa 2, degut al vent del nord que bufava a la zona. Els acusats no tenien autorització per encendre una barbacoa a menys de 500 metres del bosc i tampoc complien les mesures de prevenció més bàsiques que marca la normativa. De totes maneres la crema no era autoritzable perquè un decret no contempla la crema de residus municipals.

La Fiscalia apunta que si bé l’atestat qualifica l’incendi com a ‘forestal’, la llei apunta que es tracta d’una zona de vegetació no forestal. Segons el Codi Penal, perquè existeixi delicte en aquests cassos cal que el foc hagi provocat un «perjudici greu al medi natural». I segons el plasmat pels agents, això no existeix, per la qual cosa arxiva les diligències d’investigació.

Comentarios
Multimedia Diari