El folklore ebrenc i la saviesa popular, patrimoni cultural

La Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa dona el tret de sortida a la quarta edició de les Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc

13 noviembre 2018 11:44 | Actualizado a 13 noviembre 2018 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Des de fa quatre anys, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i l’Ajuntament de Tortosa preparen i celebren durant una setmana de novembre un esdeveniment cultural que s’ha consolidat i ja s’ha convertit en referència arreu del territori: les Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc, que cada any estan dedicades a una temàtica concreta.
Aquesta quarta edició, que va arrencar ahir a la tarda i que s’allargarà fins aquest divendres, està dedicada al folklore de les Terres de l’Ebre, volent ser també un homenatge a la figura del gran folklorista Joan Moreira, un dels tortosins més il·lustres del segle passat.

L’univers folklòric ebrenc és ben viu i divers: des de personatges fantàstics i bestiari popular, a gegants, nans, llegendes i rondalles, passant per la jota ebrenca que avui en dia està tan viva i difosa gràcies a la tasca de grups com Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries. Tot ha configurat a través dels anys i de les tradicions la identitat ebrenca, i és precisament aquest el debat que aportaran els diferents ponents de les jornades.

Unes jornades que fan territori

En altres edicions de les Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc s’ha homenatjat els grans escriptors i escriptores d’aquest territori, com Mossèn Manyà, Manuel Pérez Bonfill o Zoraida Burgos, col·laborant en la difusió de la seua obra més enllà de l’entorn local, i l’any passat també van ser dedicades a la Guerra Civil i a la batalla de l’Ebre

Ahir de tarda es va donar el tret de sortida a les jornades, que van aplegar un nombrós grup de participants. A darrera hora es va conèixer la notícia que la consellera de Cultura, Laura Borràs, que cada any ha donat suport i hi ha participat, no podria inaugurar l’esdeveniment.

La resta de ponents que participaran en aquestes jornades són: Claire Guiu, Joan Vidal, Xavier Aixendri, Josep M. Gasulla, Ramon Miravall, Vicent Pellicer, Àngels Castellà, Joan Carles Borrego, Maria del Carme Oriol, Mònica Sales, Roc Salvadó, Arturo Gaya, lo Noi, lo Mut de Ferreries, Carme Queralt, Jan Grau, M. Cinta Llasat, i Carles M. Castellà.
Així, avui, per exemple, a les 18 hores, arrencarà Vicent Pellicer amb la ponència ‘Literatura oral, contalles i llegendes’, seguit d’Àngels Castellà amb ‘Els personatges fantàstics de la literatura popular ebrenca: propostes didàctiques i d’excursionisme’, i ‘Les llegendes contemporànies: un patrimoni per descobrir’, de Maria del Carme Oriol, per finalitzar a les 20.15 hores amb ‘Els rols femenins a la literatura oral’ a càrrec de Mònica Sales.

Comentarios
Multimedia Diari