El fred garanteix una bona campanya exportadora de l'horta de l'Aldea

La cotització es duplica respecte a l'any passat, però no es suficient per garantir la viabilitat de la cooperativa agrícola

19 mayo 2017 23:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El fred a l’àrea productora i als països exportadors està propiciant una bona campanya de producció i venda dels productes hortícoles que comercialitza la Cooperativa de l’Aldea, la principal del sector. Actualment la cotització de les seves verdures s’han duplicat respecte a l’any passat, fet que allunya el fantasma de les pèrdues per aquesta banda.

A tall d’exemple la coliflor es ven entre 8 i 9 euros la caixa mentre que el 2014 es va situar en 3,5 euros, explica al Diari la presidenta de l’entitat, Montserrat Llosa.

L’hivern de 2013-2014, les altes temperatures van impedir que plantes acumulessin les hores de fred necessàries per a un bon desenvolupament, mentre que a Europa aquesta mateixa bonança permetia als agricultors conrear la verdura en origen. «Enguany està fent fred aquí i a Europa i això no succeeix».

La Cooperativa compta amb uns 70 socis productors però la majoria amb una producció limitada. El gruix més important de producció procedeix de la mateixa Cooperativa que té una finca arrendada de 17 hectàrees a Vinallop (veure imatge).

Ara per ara s’està collint coliflor, carxofa, enciam i escarola mentre es planta la campanya de primavera. Altres dues grans finques arrendades han estat externalitzades a agricultors que porten la collita a l’entitat.

Pèrdues també el 2014

Malgrat la bona campanya, els dubtes sobre la viabilitat de l’organització no s’allunyen. D’una banda, admet Llosa, l’exercici 2014 es tancarà de nou amb pèrdues, com en els últims anys, per la mala collita de l’últim any, entre altres factors. El 2013 les pèrdues van ser de 600.000 euros, 101.000 dels quals atribuïts a la campanya agrícola.

«La campanya 2014-15 va molt bé però no és suficient per eixugar les pèrdues dels primers mesos de 2014», precisa la presidenta.

En segon terme, no s’han incorporat nous socis productors a la Cooperativa, sinó al contrari, alguns que s’hi havien unit van marxar el 2014 davant l’escenari de pèrdues. «Hem rebut més comandes de nous clients però no els podem atendre perquè no augmenta la producció», lamenta.

Una solució per atraure’ls de nou seria millorar la liquiditat de la Cooperativa per atendre amb més rapidesa el pagament de la collita, actualment a 40 dies. «Això ens tornaria més atractius».

Ara bé, mentre la Cooperativa segueixi en concurs de creditors no podrà optar a les ajudes que, per exemple, la Generalitat ha promès. En aquest sentit, l’administrador concursal ha entregat al jutge que instrueix el cas el text definitiu del conveni que ha de fixar el termini de pagament del deute als creditors, entre ells uns 4,5 M€ a un centenar de socis.

Llosa evita donar un termini per a l’aprovació del conveni per no obrir falses expectatives i apunta també que la via de la negociació d’una indemnització pactada de Bankia i la Generalitat no serà possible fins a l’obertura de la fase oral del judici.

Comentarios
Multimedia Diari