Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El front ibèric de l’aigua lluitarà al Congrés i al carrer contra el nou PHN

Mig centenar d’organitzacions signants de l’Acord Social de l’Aigua impulsen un full de ruta per fer front a la política transvasista i privatitzadora de l’aigua del Govern del PP amb noves mobilitzacions i acords amb els partits polítics 

Andreu Caralt

Whatsapp
Imatge de conjunt dels participants en la cimera de Saragossa, amb participació de la PDE. FOTO: COAGRET

Imatge de conjunt dels participants en la cimera de Saragossa, amb participació de la PDE. FOTO: COAGRET

Mig centenar d’organitzacions ambientalistes d’arreu de la península Ibèrica han acordat aquest cap de setmana en una cimera celebrada a Saragossa iniciar una lluita social, política i jurídica per frenar el Pacte Nacional de l’Aigua que projecta el Govern del PP, un instrument de planificació hidrològica que, temen els ambientalistes, obrirà les portes a nou Pla Hidrològic Nacionals (PHN) amb embassaments i transvasaments d’aigua entre conques, la de l’Ebre una d’elles, mitjançant la mercantilització de les concessions d’aigua sobrants de regadius.

Les organitzacions han redactat un manifest, anomenat Acord Social de l’Aigua en Defensa dels nostres Rius i de l’Aigua Pública, on a grans trets consideren urgent frenar el creixement de la demanda de regadiu, la construcció d’embassaments i transvasaments, i els processos de deteriorament, apropiació i sobreexplotació dels rius i aqüífers. Proposen també la reducció dels consums urbans per adaptar-se a la dinàmica de menor pluviometria imposada pel canvi climàtic, revertir els processos de mercantilització i privatització dels serveis d’abastament i sanejament i lluitar contra la corrupció en aquest sector.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) és una de les entitats fundadores d’aquest nou moviment i ha estat present aquest cap de setmana amb una nodrida expedició a la capital aragonesa.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha explicat al Diari que durant la cimera s’ha acordat crear un equip de treball d’unes 30 persones de diferents conques hidrogràfiques per dissenyar un full de ruta d’accions en l’àmbit polític i social per aquest 2018. «L’objectiu és clar, guanyar la batalla de les idees i fer front amb arguments sòlids al Pacte Nacional de l’Aigua que el PP i algun altre partit més volen impulsar», apunta el portaveu. Preveuen que la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, presenti el temut pacte el mes de juny.

Una cita amb entitats d’arreu però amb problemes similars
La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha participat activament en els debats organitzats a la cimera de Saragossa. El portaveu, Manolo Tomàs, ha volgut destacar la participació en una mateixa trobada d’entitats de diferents conques hidrogràfiques procedents de Toledo, Madrid, Múrcia o Tortosa, i del seu compromís de difondre en el seu àmbit geogràfic els greus problemes existents a la resta de conques. «Aquest esforç d’informació i coordinació és molt important per fer front comú», sentencia.

És per això que es vol treballar intensament i presentar el full de ruta el mes de març o, si no és possible, el juny. Un dels eixos serà la presentació d’un nou manifest, ampliat, que podrà rebre adhesions d’organitzacions, partits polítics i sindicats i que es pretén sigui debatut al Congrés dels Diputats per aconseguir el suport majoritari dels grups polítics. També es dissenyaran mobilitzacions per posar en valor el contingut de l’acord en defensa dels rius i l’aigua pública.

Temas

Comentarios

Lea También