El govern espanyol recorre de nou l'acord del ple de Tortosa de fa tres anys declarant la ciutat territori català lliure

L'alcalde, Ferran Bel, acusa l'executiu del PP de fer el "ridícul" i de generar tensió amb objectius electoralistes

19 mayo 2017 22:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La subdelegació del govern espanyol a Tarragona, a través de l'Advocacia de l'Estat, ha presentat davant el jutjat del Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona un segon recurs contra l'acord de ple de l'Ajuntament de Tortosa de setembre de 2012 que declarava la ciutat com a territori català lliure i sobirà. Tot i que el passat febrer de 2013, la mateixa instància va rebutjar l'admissió a tràmit del primer, el govern espanyol ha presentat ara un recurs d'apel·lació. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha mostrat la seva sorpresa davant d'aquesta maniobra en contra d'una declaració "política" del ple i ha acusat l'executiu del PP de fer el "ridícul" i de generar tensió amb objectius electoralistes.

Gairebé dos anys i mig després que el Contenciós Administratiu rebutgés el primer recurs, el govern espanyol ha tornat a la càrrega amb un segon, que ha estat comunicat a l'Ajuntament de Tortosa en les últimes hores. L'acció qüestiona la moció, proposada al ple pel grup municipal d'ERC i que va obtenir un 75% de suport de la corporació, que declarava Tortosa "territori català lliure i sobirà". Una declaració d'intencions "política", segons ha subratllat Bel, com les "centenars o milers" que van aprovar molts ajuntaments catalans.

Sorprès davant de la notificació, Bel considera "absolutament incomprensible" la insistència de la subdelegació del govern espanyol en la qüestió. "Qui no té feina, el gat pentina", ha arribat a dir, tot acusant l'executiu de Madrid de fer el "ridícul" intentant judicialitzar una declaració política. "Mostra la impotència del govern del PP que porta les situacions fins a l'absurd", ha valorat. "Sembla esperpèntic que un ajuntament democràticament constituït d'un estat democràtic europeu no pugui expressar la voluntat política dels seus regidors", ha afegit.

L'alcalde creu que aquesta actuació només s'entén en clau "electoral", davant els pròxims comicis previstos a la tardor, per "tensar encara més la situació" i buscar l'"enfrontament". Creu que, com l'anterior recurs, aquest cop tampoc acabarà tirant endavant. "Però vist el capficament del govern espanyol no descarto que ens puguin portar al Tribunal d'Estrasburg per una moció política", ha ironitzat.

Per la seva banda, el portaveu municipal d'ERC, Josep Felip Monclús, ha recordat que la moció va ser presentada amb la voluntat de reivindicar la sobirania de Catalunya des dels municipis, com van fer altres ens locals del país. Per Monclús, l'actitud de l'Estat és "una manca de respecte a la voluntat expressada pels representants democràtics de la ciutat de Tortosa, i demostra de nou la necessitat imperiosa de construir un país lliure".

Comentarios
Multimedia Diari