El grup tortosí SB obre al Passeig de Gràcia un espai gastronòmic pioner

Anomenat El Nacional, ocupa un edifici industrial de finals del segle XIX i disposa de quatre restaurants i quatre barres

A.Caralt

Whatsapp
Imatge general d'El Nacional, amb la coberta de volta catalana, i les barres de cerveses i vins al centre de l'espai. Foto: El Nacional

Imatge general d'El Nacional, amb la coberta de volta catalana, i les barres de cerveses i vins al centre de l'espai. Foto: El Nacional

Nou salt endavant de l’empresa nascuda a Tortosa Subirats Berenguer (SB) Grup, dedicada a la promoció immobiliària, construcció i gestió hotelera, amb establiments a Tortosa, Tarragona i Barcelona.

És a la capital catalana, en un emblemàtic edifici d’arquitectura industrial del segle XIX del Passeig de Gràcia on han obert conjuntament amb el soci Lluís Canadell (propietari del restaurant Boca Grande) la seva nova aposta, la primera dedicada exclusivament al món de la gastronomia.

Es tracta d’El Nacional, considerat pels promotors el primer multiespai gastronòmic del país, un restaurant obert els 365 dies de l’any. Ocupa un espai de 3.500 metres quadrats: 2.400 destinats al públic i la resta a cuina i zona reservada.

L’espai està dividit en una àrea central amb tres barres: la de cerveses i conserves, la de vins, formatges i embotits, i, finalment, la d’ostres i cava. A banda i banda, s’obren quatre restaurants temàtics –la taperia, la braseria, la llotja i la paradeta– i una espectacular barra de còctels.

En un futur s’habilitaran els dos altells situats a la part superior dels restaurants de carns i peixos, i s’obrirà una botiga gurmet que tindrà entrada pel carrer Pau Claris, el segon accés al multiespai, situat en una illa interior amb accés pel Passeig de Gràcia número 24 bis. Tot plegat, ocupa 187 treballadors –85 professionals només a la cuina– i té una capacitat per a 770 comensals.

El conseller delegat de SB Grup i alma mater del projecte, Gerard Subirats (Tortosa, 1982), pretén que es converteixi «en el restaurant de major impacte de la ciutat, perquè no hi ha res igual».

La voluntat és oferir un producte «d’alta qualitat» per gaudir de les receptes tradicionals de la Península en un ambient singular.

«Muntar un restaurant d’Estrella Michelin és un repte molt complex, però encara ho és més oferir un bon plat amb una qualitat superior a la del seu preu i a qualsevol hora del dia», afegeix.

La carta introdueix alguna referència a l’Ebre com la tapa de baldana i l’amanida de tomàquet, ceba tendre i anguila fumada servida com al delta de l’Ebre.

Un interiorisme únic

Més enllà de la gastronomia, el primer impacte que sorprèn el visitant quan hi accedeix és la seva dimensió per tractar-se d’un espai gastronòmic i, sobretot, l’especial disseny d’interiors, que reinterpreta l’arquitectura modernista dels anys 30 i 40 del segle XX, obra de l’estudi de Lázaro Rosa Violan. A El Nacional s’ha volgut crear una atmosfera contemporània arrelada a la tradició.

Així, hi ha un 20% de materials reciclats per aconseguir l’ambient d’autenticitat i detalls decoratius com murals ceràmics i mosaics realitzats a València o llums de cristall portades des de Galícia.

L’edifici data de l’últim terç del segle XIX. L’espai va acollir un cafè teatre (Teatre Espanyol), una fàbrica de teles i tints, un negoci de venda de cotxes, un punt de recollida d’aliments acabada la Guerra Civil i en un gran pàrquing durant dècades. Un dels punts clau de l’edifici és la coberta de 15 voltes rebaixades conegudes com a volta catalana.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También