El jesusenc Josep Curto enlaira amb èxit una càpsula a l’estratosfera

Participa al projecte Servet V, a Saragossa

10 noviembre 2021 10:20 | Actualizado a 10 noviembre 2021 15:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jove de Jesús Josep Curto, de 14 anys, ha enlairat amb èxit el seu projecte des de Saragossa a l’estratosfera. Com va avançar el Diari, el jove jesusenc va ser acceptat per participar al Projecte Servet V, que vol democratitzar l’accés a l’espai i proposa la ciutadania llençar càpsules de projectes variats en diferents globus sonda que el certamen facilita als participants.

El projecte del jove consistia en analitzar com reaccionaven cinc líquids (oli, aigua, alcohol 100%, alcohol 50% i alcohol 30%) col·locats en cinc provetes a 35 quilòmetres d’alçada, mentre una càmera ho gravava i uns sensors instal·lats per Curto enregistraven les dades.

La càpsula va ser treballada i preparada al llarg de tot un mes i el jove, que va participar al certamen per iniciativa pròpia, va rebre l’ajuda de la seua professora de tecnologia de l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús, Mònica Serra.

El projecte va ser enlairat mitjançant un globus d’heli que explotà en arribar a certa pressió a l’estratosfera. Un paracaigudes automàtic que facilitava el certamen va garantir que la càpsula pogués tornar a terra dos hores després i informés de les coordenades mitjançant un un GPS integrat.

L’enlairament es va fer el passat dissabte al matí, després d’haver-se d’aplaçar una setmana a la data original prevista per mal temps.
La càmera malauradament no va funcionar en assolir tanta pressió, però les dades sí es van guardar correctament a la targeta SD que el jove havia preparat. La càpsula va aterrar prop de la població de Belchite, on van anar a recollir-la.

«La càmera no va funcionar però tota la resta va sortir bé. Estava bastant nerviós sobretot en el moment d’anar a recuperar la càpsula», valora Curto.

L’EMD de Jesús i tota la comunitat educativa han felicitat el jove per la seua iniciativa.
 

Comentarios
Multimedia Diari