Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El jutge cita a declarar els primers imputats pel magatzem Castor

El primer a passar pels jutjats de Vinaròs, el 19 d´octubre, serà el coordinador de l´Institut Geològic i Miner, ens que va elaborar un informe que obviava la possibilitat de sismes a la zona

Maribel Millan

Whatsapp
La plataforma marina del magatzem de gas Castor. Foto: Joan Revillas

La plataforma marina del magatzem de gas Castor. Foto: Joan Revillas

La via judicial pren protagonisme en l’establiment de responsabilitats pel fiasco del magatzem de gas Castor, que va provocar un miler de sismes al Maestrat i l’Ebre l’any 2013.

Si aquesta setmana el Tribunal Suprem ha donat la raó a un veí afectat per la construcció d’un dels gasoductes del projecte i ha ratificat la sentència prèvia de l’Audiència Nacional sobre deficiències en la seva tramitació administrativa, ara és el Jutjat de Vinaròs el que dóna un impuls a la causa sobre presumptes irregularitats en la concessió de l’explotació, amb la citació per declarar del primer dels 18 imputats.

Es tracta del coordinador de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), Jesús Gómez de las Heras, que està previst que declari el pròxim 19 d’octubre, a les 9.30 hores, a les dependències judicials de la capital del Baix Maestrat.

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Vinaròs va obrir la causa al mes de gener, arran de la denúncia de la Fiscalia de Castelló, per suposades irregularitats en la tramitació de la concessió d’explotació del projecte Castor i va imputar 18 persones per presumpta prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals, entre responsables de l’Institut Geològic i Miner, dels Ministeris de Medi Ambient i Indústria i l’empresa promotora del projecte Escal UGS.

Entre altres qüestions, hi ha en el punt de mira l’informe de l’IGME de l’any 2007, en el qual no es feia referència a l’existència de falles actives a la zona on es va ubicar el Castor, la possibilitat que produïssin sismes, la necessitat de realitzar un estudi de perillositat sísmica i sobre com podia afectar el magatzem a la seguretat de les persones.

En la causa s’ imputa també un presumpte delicte contra el medi ambient i els recursos naturals a la mercantil Escal UGS –en la persona del seu representant legal–, així com a diversos membres del Consell d’Administració de l’adjudicatària.

En concret, imputa el president d’Escal UGS, Recaredo del Potro Gómez; el vicepresident, Mohamad Jaffar Khan; el conseller delegat, José Luis Martínez Dalmau, i els consellers Harold Philip Gordon, José Alfonso Nebera García, Juan Cristóbal González Wiedmaier, Ramon Jiménez Serrano i Oscar Manuel Yunta Toledo.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También