El jutge investiga sis funcionaris de Deltebre per una incorrecta gestió urbanística

L’Ajuntament va ser escorcollat pels Mossos, els quals investiguen quatre funcionaris públics i dos exalcaldes

14 marzo 2019 10:19 | Actualizado a 19 marzo 2019 09:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El poble de Deltebre va acaparar ahir nombrosos titulars i és que la polèmica està servida. Ahir un equip de Mossos d’Esquadra, tutelats pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Tortosa que se centra en presumptes delictes contra l’administració pública i la falsedat documental, es va presentar a primeres hores del matí per escorcollar l’Ajuntament de Deltebre. Cap dels funcionaris allí presents coneixien les seves intensions fins que van entendre que allò «no era de broma». Després de tot el matí buscant pels arxius, remenant entre els informes i inspeccionant tots els ordinadors, els Mossos van sortir per la porta principal amb 2 caixes plenes de documents. El que no sabíem els periodistes que estàvem allí en aquell moment, és que a la part de darrere de l’Ajuntament hi havien sis detinguts a punt de marxar cap a la comissaria per perdre declaracions. Recordem que la investigació se centra en el període comprés entre el 2007 i el 2015. Del 2007 al 2011, Gervasi Aspa va ser l’alcalde i líder dels republicans al consistori. I del 2011 al 2015 va governar José Emilio Bertomeu, del Partit Socialita, gràcies amb un pacte de govern amb els d’esquerra. És a dir, va ser una alcaldia repartida entre els d’esquerra i els socialistes.


Els sis investigats

Font pròximes a la investigació han confirmat que una de les investigades és la interventora de l’Ajuntament i també l’exalcalde socialista José Emilio Bertomeu. Ahir de les sis persones que van detenir només coneixíem la identitat de l’exalcalde d’Esquerra Republicana, Gervasi Aspa, i banda sabíem que una de les persones era el secretari de l’Ajuntament, el qual no s’ha filtrat el seu nom perquè no és una persona pública. Aquesta mateixa font ha dit «penseu que tots aquells contractes que l’alcalde feia, els havia de vestir algú perquè semblessin allò que no era», d’aquí que la investigació no se centri únicament amb la figura de l’exalcalde, sinó també amb el seu voltant.

 

El poble parla

La gent de Deltebre no s’ha quedat indiferent a la jornada d’ahir, i és que el poble és conegut, d’entre altres coses, per ser una vila amb caràcter i opinió pròpia. Per aquest motiu, des del Diari ens hem preguntat als ciutadans què opinaven sobre l’afer. Cal mencionar que no apareix cap identitat, perquè ningú es volia mullar amb tema tan delicat. A més a més, com ha recordat molta gent, cal confiar sempre amb la presumpció d’innocència i per tant, de moment aquestes sis persones estan investigades i no jutjades. I és que la gent del poble s’ha lamentat molt pels funcionaris que realment «sí que han pogut col·laborar però si ho feien era perquè des de dalt els ho manaven», explicava una dona al mercat. D’entre els arguments que s’han repetit al llarg del matí era comú el «és que si entressin a tots els  ajuntaments, a tots en trobarien». Prova d’això, és Esquerra Republicana, partit que fins ahir, podia presumir de no està implicat en cap cas de corrupció, però com han dit avui els veïns: «és igual que siguin de dreta o d’esquerra, que qui pot agafar, agafa». Una dona que estava fent cua al caixer automàtic ha explicat «si tots els polítics cobressin la meva nòmina, ningú voldria ser polític». El cas està sota secret de sumari i encara no coneixem els motius de la investigació, però segons fonts properes al cas, alguns dels expedients revisats pels Mossos són per contractes fraudulents en la construcció de la llar d’infants municipal i la residència de gent gran.


La polèmica d’Aspa amb els terrenys del Molí dels Mirons

Lluís Soler, actual alcalde, va demanar públicament l’any 2013 a l’alcalde de llavors, el socialista José Emilio Bertomeu el cessament fulminant del tinent d’alcalde Gervasi Aspa. Ja que Aspa va reconèixer la compra de 40 jornals de terreny en zona no urbanitzable, però dins del nucli urbà. L’oposició encapçalada per Soler, sospitaven que es podria requalificar amb el nou planejament urbanístic. Per aquest motiu, consideraven que era una estratègica amb vista a una possible requalificació, tot i que l’operació s’havia fet a títol particular.

Comentarios
Multimedia Diari