El jutjat Mercantil de Tarragona avala les adhesions al conveni amb els creditors de la Cooperativa de l'Aldea

L'entitat confia rebre l'aixecament definitiu del concurs al mes de setembre

19 mayo 2017 22:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutge del Mercantil número 1 de Tarragona ha validat les adhesions presentades, que suposen un 56,58% del passiu ordinari del concurs, per superar el conveni amb els creditors de la Cooperativa de l'Aldea. S'inicia així l'aixecament del concurs que podria ser definitiu al mes de setembre, segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Montse Llosa. La resolució judicial, a la qual ha tingut accés l'ACN, es va comunicar el passat divendres i també ratifica que amb menys del 60% dels creditors, hi ha suficients adhesions al conveni perquè el jutge ha acceptat que la Cooperativa es pogués acollir a la llei concursal anterior al 2014. El magistrat va donar cinc dies per presentar recurs de reposició.

Satisfacció entre la direcció de la Cooperativa de l'Aldea, al Baix Ebre, un cop el jutge del mercantil de Tarragona ha validat les adhesions al conveni amb els creditors que es van presentar al mes de maig per superar el concurs voluntari. Amb l'aval al conveni del jutge, l'aixecament definitiu d'aquest concurs es preveu que arribi al mes de setembre amb les darreres resolucions judicials sobre alguns aspectes pendents com són les funcions de l'administrador concursal, entre altres. La presidenta de la Cooperativa de l'Aldea, Montse Llosa, ha apuntat que es posposa l'aprovació definitiva del conveni degut al l'inhabilitat del mes d'agost. "Estem en aquest impàs", ha dit.

L'entitat va aconseguir el suport del 56,58% del passiu ordinari i va poder evitar la liquidació de la Cooperativa després que el jutge del Mercantil de Tarragona li reconegués, in extremis, la possibilitat d'acollir-se a la llei concursal anterior. La normativa que estava vigent en el moment que es va presentar el concurs, l'abril de 2012, només exigeix el 50% d'adhesions per superar el conveni amb els creditors. L'actual norma, de setembre de 2014, exigeix el 65% i no s'hauria pogut complir. El jutge ha fet arribar també aquest passat mes de juliol la resolució d'aquesta decisió a les parts personades en el procés i a l'administració concursal.

 

Les opcions per recuperar el deute

En principi, els creditors que no van donar suport al conveni s'inclourien en l'opció A que, en aquest cas, preveu el retorn dels diners a deu anys i amb una quitança del 50%. La B, en canvi, a la qual s'integraran la gran majoria dels adherits, no preveu quitances, sinó capitalitzar el deute i programar el seu retorn en quinze anys, amb tres de carència. Segons han apuntat des de l'Associació d'Afectats per la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aldea, que no es van adherir al conveni, la normativa podria arrossegar a incloure dins de l'opció majoritària, la B, a la resta d'impositors.

 

Més producció

La resolució judicial ha estat ben acollida al consell rector de la Cooperativa aldeana. "Ho valorem positivament, és el que volíem i per allò que havíem lluitat. Ara hem d'esperar al setembre. Que tothom faci vacances, tan pel tema de l'administrador com pel que tenim pendent amb Actel i que al setembre es pugui solucionar tot i donar un nou tret de sortida cap endavant", ha assegurat Llosa. Per retornar els 5,2 milions de deute ordinari -4,5 milions en mans d'uns 300 impositors que van veure bloquejats els seus estalvis per la fallida de la secció de crèdit a finals de 2011-, la Cooperativa podrà posar en pràctica ara el seu pla de viabilitat, un pla basat en un augment de la producció i la comercialització.

"Tenim les instal·lacions i hem de rendibilitzar-les treballant més i fer més quilos. I Actel - grup cooperatiu lleidatà que comercialitzarà les hortalisses dels socis de l'Aldea-, ens aportarà la liquiditat que necessitem i la confiança amb els pagesos i proveïdors en general. Estem en una zona bona d'horta i no ens queda altra opció que tirar endavant", ha assegurat la presidenta de l'entitat.

Comentarios
Multimedia Diari