Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El jutjat número 2 d'Amposta investiga les dietes i quilometratges cobrats per l'exalcalde Manel Ferré

Els Mossos d'Esquadra van practicar el passat 16 de setembre un requeriment de documentació simultani en una desena d'entitats i organismes oficials

ACN

Whatsapp
L'exalcalde d'Amposta, Manel Ferré, anunciant la seva marxa de l'Ajuntament després de la derrota a les últimes eleccions municipals. Imatges del 9 de maig de 2015. Foto: ACN

L'exalcalde d'Amposta, Manel Ferré, anunciant la seva marxa de l'Ajuntament després de la derrota a les últimes eleccions municipals. Imatges del 9 de maig de 2015. Foto: ACN

El jutjat número dos d'Amposta investiga les dietes i quilometratges cobrats per l'exalcalde de la ciutat, Manel Ferré, entre 2011 i 2014. Segons ha pogut saber l'ACN, el passat 16 de setembre els Mossos es van personar, simultàniament, a les seus d'una desena d'entitats i organismes oficials -l'Ajuntament d'Amposta, el Consorci de Salut i Social, el grup Sagessa, l'ACM o l'FMC, entre d'altres- per requerir documentació. La investigació arrenca de la denúncia del regidor de PxC, German Ciscar, que acusa l'exalcalde d'haver cobrat dietes i viatges al consistori per afers no relacionats amb el càrrec. Ferré sosté que només va percebre quilometratges per actes en representació de l'Ajuntament.

Agents de la Divisió d'Investigació Judicial dels Mossos es van personar a una desena de seus d'entitats i organismes oficials d'arreu de Catalunya dels quals Ferré ha format part -o encara en forma part- o amb els quals ha mantingut algun tipus de relació institucional com a representant de diversos ens sanitaris catalans. L'actuació policial, que no ha transcendit fins aquest moment, es va fer per ordre del jutjat d'instrucció número 2 d'Amposta, arran les diligències prèvies obertes pel cas, i es va desplegar de forma simultània arreu de Catalunya per evitar que s'ocultés o es destruís documentació.

El requeriment judicial dels Mossos reclamava a l'Ajuntament la relació de dietes cobrades per Ferré entre 2011 i 2014 -quan ocupava l'alcaldia amb majoria absoluta del seu partit, CiU-; la normativa aplicable per al seu pagament; les partides destinades a aquesta finalitat i les despeses sol·licitades per ell mateix o que li van ser abonades. Els investigadors també van sol·licitar un certificat sobre el vehicle que utilitzava Ferré per als seus desplaçaments oficials. L'anàlisi d'aquesta informació i el creuament amb la documentació recollida als diferents organismes ha de permetre comprovar si les dietes i quilometratges municipals abonats s'ajustaven a la legalitat o, per contra, es van abonar irregularment -o, fins i tot, per duplicat-.

La denúncia presentada per Ciscar el passat 8 d'abril atribuïa a l'exalcalde una possible malversació de fons públics. Després d'accedir als decrets i la llista de dietes i quilometratges que li van ser abonats des d'abril de 2011 a juny 2014, el regidor de PxC constatava que Ferré havia cobrat uns 18.000 euros per uns 160 viatges a Barcelona, incloent diverses estades en hotels i àpats. Tot i admetre que alguns casos poden estar relacionats amb la gestió municipal, argumentava que la majoria d'aquestes despeses estaven vinculades als càrrecs que l'alcalde ocupa en organismes sanitaris de la Generalitat, principalment, com a president del Consorci de Salut i Social de Catalunya.

Despeses per càrrecs "privats"

Es tractarien, segons subratlla el regidor en la seva denúncia, de despeses per càrrecs de "caràcter privat, sense cap lligam amb l'alcaldia", que Ferré hauria carregat a les arques municipals. El grup municipal d'ERC -llavors a l'oposició- va presentar també una moció al ple de finals del passat mes d'abril -que no va prosperar gràcies a la majoria de CiU- qüestionant que l'Ajuntament hagués d'assumir aquestes despeses per càrrecs que no tenen vinculació amb l'alcaldia de la ciutat i demanant que s'esclarissin els pagaments.

A més d'ostentar encara la presidència, Ferré ocupa deu càrrecs més dins al Consorci. L'ens, a més, li va posar fa uns anys un cotxe d'empresa a la seva disposició per cobrir els desplaçaments. Addicionalment, ha format part del consell de direcció del CATSalut, del Consell d'Administració de l'ICS, del Consell d'Administració del SEM, del Consell Rector de l'Agència de Protecció de Salut de Catalunya, del Consell d'Administració del CRM o del Consell d'Administració de Sagessa. A la llista de dietes municipals presentada per Ciscar al jutjat figuren nombroses despeses per viatges a reunions d'aquests organismes i amb responsables sanitaris de la Generalitat.

Entre els casos concrets, el regidor denunciant citava explícitament el cas d'un viatge i sopar a Barcelona, el 28 de juliol de 2011, amb l'exregidora de Serveis Socials, Laia Subirats, per al nomenament de Ferré com a president del citat Consorci, amb una despesa de 140,95 euros. També una reunió amb l'expresident de l'ens, Ramon Bagó, el 4 de juliol de 2011, que hauria costat 206,20 euros incloent un àpat amb "bogavant, filet i -vi- Rioja Bordón". Els dies 7 i 8 de febrer de 2012, Ferré hauria passat una altra despesa de 122,55 euros per una tapa de pernil ibèric i cervesa en un establiment de Barcelona. El mateix Ciscar explica que, just després de la seva denúncia al jutjat, Ferré va deixar de passar dietes al consistori.

Només quilometratges "justificats" 

Consultat per l'ACN, Ferré nega haver cobrat "dietes" al consistori i únicament accepta haver percebut les despeses de quilometratge "justificades" per assistir a "actes en representació de l'Ajuntament". L'exalcalde ha admès que disposa d'un vehicle d'empresa del Consorci Social i de Salut per als seus desplaçaments, però ha precisat que "molts cops" utilitza el seu cotxe particular. Segons ha relatat, l'organisme que presideix va facilitar als Mossos les "confirmacions" demanades per l'autoritat judicial i s'ha mostrat confiat que les diligències s'arxivaran.

L'exalcalde també creu que s'acabarà arxivant la seva recent imputació per un delicte contra l'ordenació del territori com a promotor de la construcció d'un xalet a l'espai PEIN protegit dels Ullals de Baltasar, al delta de l'Ebre. "El que es diu no es correspon ni s'ajusta a la realitat", s'ha limitat a assegurar sobre la denúncia formulada pel Seprona de la Guàrdia Civil al respecte. Els fets daten de l'any 2004, quan era regidor de Governació i va obtenir una llicència per construir un magatzem agrícola que, en realitat, segons l'institut armat, és una segona residència. L'exalcalde considera que la imputació és conseqüència de la "judicialització de la política".

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También