El jutjat número 4 de Vinaròs instruirà la causa pel magatzem de gas Castor

La Fiscalia de Castelló va presentar denúncia per «fets aparentment delictius» en la tramitació del projecte i la injecció de gas

19 mayo 2017 23:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutjat d’instrucció número 4 de Vinaròs investigarà si va existir delicte en la concessió d’autoritzacions i llicències al projecte gasístic Castor, que va provocar un miler de terratrèmols a les Terres de l’Ebre i el Maestrat l’any 2013, i en la gestió ambiental de l’empresa concessionària, Escal UGS.

Segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la querella, presentada per la Fiscalia de Castelló, ha estat repartida pel deganat dels jutjats de Castelló i li ha correspost al jutjat d’instrucció número 4 de Vinaròs. Les mateixes fonts han assenyalat que de moment, atès que el jutjat està de guàrdia, la causa està pendent de ser registrada, pel que encara no s’han pres decisions en el procés.

El passat 23 de desembre la Fiscalia de Castelló va anunciar que presentaria una denúncia pels fets «aparentment delictius» en la gestió del magatzem de gas Castor contra els organismes públics que van concedir l’autorització i contra l’empresa Escal UGS per «prevaricació mediambiental i delicte contra el medi ambient».

La denúncia s’interposa contra els responsables de l’Institut Geològic Miner, del Ministeri de Medi Ambient i del Ministeri d’Indústria, que van intervenir en la tramitació de la concessió d’explotació del projecte. Així mateix, la Fiscalia també denunciarà la mercantil Escal UGS (participada per l’ACS de Florentino Pérez i promotora del projecte), per presumpta prevaricació mediambiental i delictes contra el medi ambient.

Pel que fa a la tramitació del projecte, la declaració d’impacte ambiental d’aquest no va incloure cap valoració dels riscos sísmics que podria suposar la injecció de gas al subsòl marí al lloc on anteriorment hi havia hagut un jaciment de petroli, un advertiment que l’Observatori de l’Ebre va fer en la fase de presentació d’al·legacions, sense ser escoltat. La realització d’estudis acurats sobre els riscos sísmics a la zona hauria pogut condicionar la viabilitat final del projecte. La denúncia afectarà els responsables d’Indústria i Medi Ambient que van donar llum verda definitiva al projecte, de l’anterior govern del PSOE.

Pel que fa a l’empresa Escal UGS, no va suspendre l’activitat d’injecció de gas de coixí tot i l’inici de la sèrie de terratrèmols.

Comentarios
Multimedia Diari