El macroprojecte Maestrat- Els Ports cau definitivament

La Fundació Global Nature renuncia al projecte que prometiabuscar finançament públic i privat per a les tres regions del massís

30 julio 2020 08:20 | Actualizado a 30 julio 2020 08:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El macroprojecte Maestrat-Els Ports no es durà a terme a cap de les tres comunitats autònomes que conformen el massís. Ho anunciava ahir la Fundació Global Nature després de rebre múltiples crítiques per part de partits polítics i altres moviments associacions veïnals, assegurant que retiraven «el finançament actual disponible i la captació de futurs fons per a la generació de projectes en aquest territori». El projecte Maestrat-Els Ports prometia buscar finançament privat i públic per unificar sota una única marca tres comunitats autònomes unides pel massís. La proposta oferia, entre altres aspectes que encara no s’havien acabat de definir, impulsar projectes per incrementar el turisme, millorar el sector primari i «ordenar» els recursos naturals dels Ports.

Després que anunciessin la retirada del nord de Castelló, el passat dilluns, els impulsors veien l’aposta com un projecte «difícil però no impossible», ja que comptaven amb suports institucionals. Al mateix temps, al seu voltant s’havia generat un clima de desconfiança, amb un bon nombre de plataformes, entitats i partits polítics que s’oposaven a la posada en marxa del macroprojecte.

Els primers a rebutjar la proposta van ser els veïns de la Mancomunitat Comarcal dels Ports, que integra 17 municipis de la comarca de Castelló, la setmana passada. Davant d’aquesta decisió, la Fundació Global Nature va anunciar que retirava la iniciativa i «la generació de possibles projectes» en la zona valenciana del massís.

Malgrat tot, dilluns el biòleg valencià Ignacio Jiménez, una de les cares visibles de la Fundació, reblava al Diari que «no només es manté la iniciativa a les altres zones, sinó que estem preparant una sèrie de subvencions i ajudes perquè els organismes puguin començar a fer efectius els seus projectes». Unes subvencions que no s’arribaran a fer efectives després ahir comuniquessin la retirada definitiva pel «rebuig frontal de determinats partits polítics, municipis, associacions i plataformes» que ha generat la iniciativa.

El macroprojecte Maestrat-Els Ports es va gestar l’any passat amb un primer sondeig entre entitats, autoritats i veïns sobre la seva viabilitat. Fins ara s’havien fet 14 presentacions públiques i 28 reunions amb representants de grups locals, on se’ls animava a presentar projectes als quals la Fundació Global Nature buscaria finançament privat, a través de fons filantròpics, o amb la gestió de recursos públics, a través, per exemple, de projectes europeus.

Comunicat definitiu

Per la seva part, la Global Nature considera que han estat víctimes «d’una campanya de durs atacs mediàtics, basada en perjudicis, mentides i calúmnies i que s’ha creat un clima hostil on resulta impossible el diàleg i el desenvolupament de projectes en col·laboració».

Al final del seu comunicat, la Fundació desitjava als que s’han oposat al projecte que «aconsegueixin treballar en altres opcions de desenvolupament» i que «exigeixin el mateix nivell de participació pública que s’ha demanat a la Gobal Nature» en els models presents al territori.

Comentarios
Multimedia Diari