El mal estat de la via pública centra el rebuig de l’oposició als pressupostos de Tortosa

L’equip de govern de PDeCAT i ERC aprova en solitari els pressupostos municipals en una llarga sessió plenària

21 noviembre 2017 09:58 | Actualizado a 22 noviembre 2017 15:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El plenari de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar ahir els pressupostos municipals per al 2018 amb els vots favorables de l’equip de govern, format pel PDeCAT i ERC, l’abstenció del PP i el vot contrari de Movem Tortosa, PSC i la CUP.

Fou una sessió llarga, amb la visible absència del portaveu socialista, Enric Roig. L’oposició va centrar les seves crítiques en l’estat de la via pública i les insuficients partides econòmiques per a millorar el seu estat. En definitiva, la neteja és insuficient i la ciutat està poc il·luminada, van alertar.

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, va recordar que en els últims dos anys s’ha anunciat fins a quatre vegades la posada en marxa del nou contracte de la neteja i la recollida selectiva que ha de substituir l’actual, prorrogat i criticat per tots. El portaveu del PP, Xavier Dalmau, va anar més enllà titllant la situació de manca de neteja de la ciutat de «vertader fàstic». També la portaveu socialista, Dolors Bel, en va fer referència com un dels motius per votar en contra dels pressupostos.

Bel va admetre la situació, que va qualificar de «dèficit importantíssim», tot lamentant que l’empresa adjudicatària del contracte «no fan la feina com l’haurien de fer. Dissortadament el fet no haver tret el nou contracte és una qüestió tècnica i n’assumeixo la responsabilitat».
Dit això, l’alcalde anuncià que en breu espera s’aprovi el nou contracte de la neteja i la recollida selectiva i s’apliqui en tota la seva amplitud l’any vinent. De fet, el pressupost municipal contempla un augment del 25 per cent per aquesta partida, amb un creixement del 50 per cent de les hores dedicades a la neteja dels carrers per part de personal.

En canvi, l’alcalde no va acceptar les acusacions de manca d’enllumenat públic. Fins i tot va reptar la portaveu socialista a denunciar formalment l’asseveració que s’han instal·lat equips en mal estat en la xarxa d’enllumenat. «Dir això és gravíssim, vostè menteix, no tenim cap coneixement d’això que afirma».  Jordan va posar sobre la taula un estudi segons el qual hi ha dèficits d’enllumenat en el 79 per cent de la xarxa. «La ciutat està fosca, és un clam de la majoria de tortosins i ens dóna una imatge negativa». L’alcalde ho va posar en dubte i va dir desconèixer l’estudi, sol·licitant-li a Jordan per a comprovar la informació.  

Rebuig de l’oposició
L’absència de mesures per millorar la via pública, les polítiques actives d’ocupació i la necessitat d’un pla de rescat social van ser les raons que Movem Tortosa exposà per votar en contra. 

En el cas del PSC els tres motius eren molt similars: el manteniment de la ciutat, la promoció econòmica i la creació de llocs de treball. En els dos casos, l’alcalde els acusà, a grans trets, de proposar més i més despesa sense concretar quines altres despeses retallarien o quins ingressos augmentarien. 

El portaveu de la CUP, Xavier Rodríguez, justificà el vot contrari al·legant que els pressupostos, encara que amb un augment de les partides socials, «no són prou socials», l’absència de polítiques de desenvolupament agrícola, la necessitat d’una major atenció i dignificació del nucli antic i la insuficient atenció a les polítiques d’igualtat i LGTBI, entre una llarga llista de motius. 

Amb tot, la majoria dels portaveus van reconèixer aspectes positius dels comptes, especialment la desena de plans d’ocupació previstos i la reducció del deute financer.


Uns pressupostos «socials i expansius»

El regidor d’Hisenda, el republicà Marià Martínez, i l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, van lloar els comptes aprovats. Van subratllar l’augment de 395.000 euros (un 75,85%) de les partides socials -on sobresurt un nou projecte d’intervenció socioeducativa-, els quatre milions d’euros en inversió amb el nou complex de piscines i la urbanització de la plaça de la Catedral com a projectes estrella, la reducció d’1,9 milions d’euros pera amortitzar deute i interessos bancaris, l’increment notable de les partides de joventut, cultura, turisme i ensenyament, i la congelació dels impostos per a l’any vinent.
 

Comentarios
Multimedia Diari