El menjador social Mossèn Sol de Tortosa serveix el dinar a 40 persones cada dia

El menjador compleix aquest mes cinc anys de funcionament. Gràcies als voluntaris, serveix fins a 200 menús en cinc dies

19 mayo 2017 22:55 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Fa set anys, Lupe Accensi, treballadora social de Càritas Interparroquial de Tortosa, va decidir moure fitxa pel que feia temps que observava: la manca i necessitat d’un servei de menjador social a Tortosa. Amb l’ajuda de la seua germana Cristina i del director i sotsdirector de l’entitat Lluís Lamote i Joan Zaragoza van començar les gestions i es va arribar a un acord amb els Josepets, que van cedir part de l’antic col·legi a la plaça Mossèn Sol.

Finalment, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, que va portar a terme les obres necessàries per a l’adequació del lloc, l’alcalde Ferran Bel va inaugurar el menjador el 18 de maig de 2010.

Des de llavors, el menjador es finança amb un conveni signat amb l’Ajuntament, donacions particulars i fons de la mateixa Càritas Interparroquial de Tortosa. El càtering Cuina Gestió és el que abasteix el menjador.

«També rebem donatius de campanyes específiques que organitzen empreses o col·legis i que cada cop van més a l’alça», explica Cristina Accensi, coordinadora del menjador. Accensi és la responsable d’elaborar els llistats mensuals de les persones que han de fer ús del servei, la que forma els equips diaris de voluntaris (5 diferents de dilluns a divendres), i la persona d’enllaç entre l’Ajuntament i Càritas. «Sense les actuals voluntàries seria impossible portar a terme aquesta tasca. L’ambient entre nosaltres és formidable i s’han establert forts vincles d’amistat», concreta.

Els requisits per accedir al servei és no tenir cobertes les necessitats bàsiques o no disposar d’un habitatge. S’inclouen també gent gran sense ingressos o joves de famílies desestructurades. Actualment, també s’accepten persones que no tenien cap tipus de problemàtica social però que s‘han quedat sense faena arribant a l’extrem de no poder alimentar-se. Els coordinadors del servei fan un seguiment acurat de les diferents situacions.

«Ara les persones venen més tranquil·les, i ja no els suposa una cosa tan negativa com al principi. Hem aconseguit dignificar el servei i això és el més important: la persona i la seua dignitat és el primer», detalla Accensi, que valora molt positivament aquests cinc anys de funcionament.

«No solament és un lloc on donem menjar, sinó que, gràcies a altres activitats que fem abans de dinar, com teràpies grupals, xerrades, jocs i manualitats, s’ha aconseguit també donar una gran cohesió al grup i que millore la convivència i l’ajuda entre ells mateixos».

Han sigut cinc anys de faena dura, però també satisfactòria, de solidaritat i de voluntariat, servint de dilluns a divendres el dinar a 40 persones que ho necessiten i oferint-los companyia, respecte i afecte on a altres llocs potser no el trobaven.

«Voldria donar les gràcies a totes les persones que col·laboren amb el seu temps o econòmicament perquè el menjador continue obert i convidar la resta a visitar-nos i a veure de primera mà el projecte», conclou Accensi.

Comentarios
Multimedia Diari