El mercat de Tortosa es convertirà en un Banc de Sang

Paral·lelament al Congrés de la batalla de l'Ebre, s'organitzen actes per a la ciutadania com recreacions, exposicions o una obra de teatre

06 septiembre 2018 08:49 | Actualizado a 06 septiembre 2018 08:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre organitzen un congrés internacional sobre la batalla de l’Ebre que se celebrarà a Tortosa durant dos caps de setmana consecutius, el del 28, 29 i 30 de setembre i el del 5, 6 i 7 d’octubre, coincidint enguany amb el 80è aniversari de l’episodi bèl·lic.

Paral·lelament al congrés, amb la voluntat que tota la ciutadania puga participar, s’han organitzat altres actes. Així, del 20 de setembre al 20 d’octubre es podrà veure una mostra de cartells originals d’entre els anys 1936 i 1938 a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre. Es tracta d’una exposició organitzada per l’Arxiu Nacional de Catalunya que conté fins a 51 cartells i que ara arriba per primer cop a Tortosa. “Creiem que serà molt interessant poder veure aquests cartells originals del cartellisme català, alguns són molt coneguts, i resultarà un complement al congrés”, valora el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto.

També el 22 de setembre s’inaugurarà al Museu de l’Ebre de Tortosa una exposició del fotògraf Francesc Boix, cedida pel Centre d’Estudis Ilerdans. El dia 28 es podrà veure així mateix, al mateix espai, “Del plànol a la imatge”, comisssariada per Roc Salvadó i Màrius Pont, amb plànols dels dos bàndols de la contesa i fotografies de la batalla de l’Ebre.

El dia fort on la ciutadania podrà gaudir d’un ambient recreat i basat en el moment històric, quan Tortosa fou front de guerra, serà el 29 de setembre. Al matí, la plaça Barcelona (davant del Mercat) es convertirà en un hospital de sang, on hi haurà infermers i infermeres vestits d’època i es podrà anar a donar sang, amb la col·laboració del Banc de Sang. També dins del mercat els mateixos paradistes es vestiran de pagesos i de membres de l’exèrcit, convertint el mercat en el front de guerra que va ser.

Per la nit, el dia 29, es podrà gaudir de l’obra de teatre al Teatre Auditori Felip Pedrell ‘Els darrers dies de la Catalunya republicana”, amb la narració de l’historiador, polític i escriptor Antoni Rovira i Virgili. Tot seguit, la banda municipal de Tortosa oferirà un concert basat en la contesa, amb peces preparades especialment per a l’ocasió com ‘La batalla de l’Ebre’ (adaptada per a banda), “1936” i “L’emigrant”.

Al congrés, que tindrà lloc a l’Auditori Felip Pedrell, es portaran a terme ponències i taules rodones on s’esperen nombroses aportacions inèdites a través d’un gran gruix de comunicacions que ja s’estan rebent des de l’Estat espanyol i França. Actualment ja n’hi ha més d’una trentena. Pel que fa a les ponències, aquestes giraran entorn de l’abans, durant i després de la batalla de l’Ebre al territori. Els organitzadors han volgut abastir àmbits molt diversos com l’aspecte humà, sanitari, militar o la guerra de propaganda.

 

Comentarios
Multimedia Diari