Más de Ebre

"El meu germà ni caminarà ni hi veurà. I el seu agressor està lliure"

La víctima porta cinc operacions, dues d'elles al cervell, i, si se'n surt, quedarà en estat vegetatiu, sense veure ni parlar

Àngel Juanpere

Whatsapp
Juan Carlos i la seva esposa Patrícia, ahir a la tarda a les portes de l´Hospital Joan XXIII. Foto: Pere Ferré

Juan Carlos i la seva esposa Patrícia, ahir a la tarda a les portes de l´Hospital Joan XXIII. Foto: Pere Ferré

Patrícia Vásquez fa un mes que és a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, al costat del seu germà Carlos Mario. Aquest roman a l’UCI en coma després de ser víctima d’una agressió el 4 de desembre en un local de Tortosa.

A l’Hospital Verge de la Cinta ja li van detectar un petit coàgul al cervell i, davant la manca de neuròleg, el van traslladar d’urgència a l’hospital tarragoní. Poques hores després l’intervenien quirúrgicament. Era la primera de les cinc operacions que ha patit. Els metges no són gents optimistes. Si se’n surt, quedarà en estat vegetatiu, «no podrà caminar, ni parlar, ni veure, si el seu cos aguanta», recalca Patrícia.

L’agressió es va produir la matinada del dia 4 al carrer Argentina de Tortosa. La família de la víctima reconeix que no sap encara com van succeir els fets, però comença a tenir nocions amb les informacions rebudes de persones i dels mateixos Mossos d’Esquadra. Creuen que l’agressió va començar a l’interior d’un local d’oci –on es va quedar la jaqueta de la víctima– i va seguir a l’exterior, on es devia produir un acarnissament. «No ens creiem que amb un sol cop de puny el meu germà tingui aquestes ferides», recalca Patrícia. A la part del davant de la cara té el nas trencat, la mandíbula partida per dos llocs i el llavi partit.

Però aquestes no són les lesions més greus. Carlos Mario té isquèmia cerebral i al tronc, la qual cosa vol dir estrès cel·lular causat per la disminució transitòria o permanent del reg sanguini i consegüent disminució de l’aportació d’oxigen (hipòxia), de nutrients i l’eliminació de productes del metabolisme d’un teixit biològic.

La víctima va quedar estesa a terra, en plena pluja. Traslladat a l’Hospital Verge de la Cinta, li van diagnosticar un coàgul al cap. Després d’estar unes hores en observació, a la tarda va ser traslladat en ambulància a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Operació d’urgència

A la matinada següent, els metges van decidir que el pacient s’havia d’operar d’urgència per una hemorràgia que tenia al cap. Va ser la primera de les dues craniotomies que ha patit. Posteriorment han vingut dues operacions més de traqueotomia i, finalment, una cinquena al pulmó.

Carlos Mario segueix ingressat a l’UCI, en coma profund. «Ara se li ha començat a treure la respiració artificial, ja que ho pot fer pel seu compte», assegura la seva germana. És una petita esperança dins la tragèdia, perquè la majoria de metges no donen gaires esperances. El fet que sigui una persona jove –té 38 anys– és un signe també positiu. Patrícia posa en pràctica els seus estudis de geriatria per ajudar en la rehabilitació del seu germà, «perquè se li engarroten els dits».

Els familiars de Carlos Mario encara es pregunten el perquè de l’agressió. Creuen que ell no coneixia l’assaltant. Segons les informacions que han anat recollint, la víctima va conèixer la germana de l’agressor, que després li hauria demanat que declarés a favor seu en algun procés, a la qual cosa Carlos Mario es va negar. A partir d’aquí hauria anat rebent diferents amenaces per part de la família d’ella, segons els han explicat els Mossos d’Esquadra i altres persones.

La família de la víctima té clar que «van anar per ell». Ara, la família de la víctima ja està personada com a acusació particular en la causa judicial.

Carlos Mario, des de feia uns vuit anys, estava treballant en una empresa «i estava plenament integrat aquí», explica la seva germana. «Jo fa uns 25 anys que visc aquí –parla perfectament el català– i ja només tinc la nacionalitat espanyola. I ell va venir aquí fa uns 15 anys». Vivia sol i no tenia núvia.

Temas

  • EBRE

Lea También