«El monument ens priva de tenir una mirada més lliure»

Ahir diumenge va tenir lloc una concentració en rebuig al monument franquista de Tortosa, on van participar diverses entitats i es va projectar sobre el monument el nou treball artístic d’Ignasi Blanch

19 julio 2021 09:11 | Actualizado a 19 julio 2021 11:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comissió per la retirada de símbols franquistes de Tortosa va organitzar ahir a Ferreries, davant del lloc on s’han de dur a terme les obres de retirada del monument, una concentració en rebuig al monòlit. La reivindicació va sorgir arran de l’aturada cautelar de les obres després d’un recurs presentat pel Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa (Corembe).

La convocatòria portava per nom ‘La memòria del riu. Feixisme, mai més!’ i coincidia amb el 85è aniversari del cop d’estat franquista. Durant el transcurs de l’esdeveniment, hi van participar diferents entitats i les portaveus de la Comissió que demanaven la retirada del monument i denunciaven la presència del feixisme en l’actualitat, tant en simbologia com amb les agressions homòfobes que s’han patit les darreres setmanes. Des de la Comissió, Ester Baiges Miró, una de les portaveus, denuncia que el monòlit ha de retirar-se de la seva ubicació actual: «Entenem que és un monument d’enaltiment del feixisme i la dictadura i que el seu lloc no és l’espai públic. No ens cansarem de dir que això ha d’anar retirat d’aquí».

Carles Vallejo, de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme, en representació de les entitats memorialistes de Catalunya, va llegir un manifest a favor de la retirada del monòlit en el qual s’han adherit diverses entitats i associacions tant nacionals com internacionals. L’associació LGBTebre, per la seva banda, va recordar el dany que els valors franquistes han causat i causen al col·lectiu i als seus membres.
En caure la nit, hi va haver una mostra artística per part de l’il·lustrador ebrenc Ignasi Blanch. L’obra presentada va ser especialment concebuda per al moment. Sobre el riu es van projectar unes imatges senzilles, però impactants creades a partir de la memòria dels qui no hi són i acompanyades musicalment pel croat KlapaSinj. Amb un missatge clar, sincer i directe, l’artista convidava a pensar i reflexionar per entendre la història des d’una actitud pacífica i amb una memòria lluny de la petjada social d’un monument que enalteix a un dictador. «Des de l’art es pot comunicar amb una mirada conciliadora, de pau i un missatge que arribi de manera molt directa». Explica Blanch, i afegeix que «el monument ens priva, d’alguna manera, de tenir una mirada més lliure, més àmplia i oberta respecte al passat i de viure un futur amb més llibertat i transparència. Volia fer un clam al pensament, la comunicació i a parlar d’una manera directa i valenta. La meva intenció era arribar a tota mena de persones, tant als qui volen el monument com als qui no».

Recursos contra l’aturada
Des de la Comissió, també demanen a l’Ajuntament de Tortosa que presenti un recurs contra l’aturada cautelar de les obres i insta els diferents grups municipals perquè facin els passos necessaris en aquest sentit. «Volem que aquest acte també serveixi per demanar a l’Ajuntament de Tortosa que presenti un recurs contra les mesures cautelars, cosa que ja ha fet el Departament de Justícia de la Generalitat, però sembla que de moment l’Ajuntament encara no es decideix», explica Baiges.

La CUP, per la seva banda, exigeix també la retirada immediata del monument, celebra el recurs d’apel·lació del Departament de Justícia i exigeix al Govern la necessitat d’aprovar la Llei de memòria històrica catalana.

Comentarios
Multimedia Diari