El monument franquista «amagat» del parc municipal de Tortosa

A diferència del monòlit del riu, el monument del parc de  Tortosa s’ha retirat per ser de propietat municipal i no estar protegit

08 noviembre 2018 09:11 | Actualizado a 17 noviembre 2018 13:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa va retirar dimarts el monument franquista d’homenatge a la ‘Promoción Ebro’ de la Guàrdia Civil que l’Organización Juvenil Española, vinculada al ‘Movimento’, va instal·lar al parc municipal Teodor González el 1968.
El monument es trobava al costat d’una de les dos zones de lleure infantil del parc, a tocar de l’avinguda de la Generalitat i mig ocult per l’espessa vegetació. Tant és així que alguns tortosins en desconeixien la seua existència.
El monòlit fou inaugurat coincidint amb el 30è aniversari de la Batalla de l’Ebre, i de fet a la inscripció, que encara es podia llegir, s’interpretava aquesta contesa com una «gesta gloriosa de la croada espanyola». El va instal·lar l’Organización Juvenil Española (OJE), encarregada d’introduir els valors feixistes entre la joventut durant la dictadura.

El monòlit es va retirar escases hores després d’aprovar-se al ple de l’Ajuntament de Tortosa de dilluns al vespre. La moció que va presentar la CUP es va aprovar amb els vots a favor de la CUP, Movem Tortosa, ERC i el PDeCAT, i en contra del PSC i el PP. 
Era la segona vegada que es presentava una moció que en demanava la retirada, i l’any passat fou rebutjada perquè primer calia la redacció del catàleg de vestigis franquistes i de la Guerra Civil que va reclamar a l’Ajuntament el jutjat contenciós de Tarragona.
Segons han explicat fonts municipals al Diari, ara la seua retirada ja estava prevista de feia dies perquè el catàleg ja està pràcticament enllestit, però l’Ajuntament va esperar a aprovar la moció de la CUP per portar-la a terme. 

Cal dir que s’ha pogut procedir a la retirada a causa que en aquest cas està clara la titularitat (es troba al parc, a diferència del riu) i l’Ajuntament hi pot actuar. També perquè aquest tampoc no es protegia al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM).

 

Inaugurat el 1968. «Emotiu homenatge popular al benemèrit institut»

L’acte d’homenatge a la ‘Promoción Ebro’ de la Guàrdia Civil i el seu jurament de bandera va celebrar-se al parc municipal de Tortosa el divendres 5 d’abril de 1968, amb la inauguració d’aquest monument i la participació d’un gran nombre d’autoritats. 
Segons una prèvia que en va dedicar «La Voz del Bajo Ebro» el 5 d’abril i una detalladíssima crònica de l’acte que en va publicar una setmana després, en total van participar en el jurament 1.599 joves guàrdies civils, que amb aquest nom de ‘Promoción Ebro’ volien «segellar el seu compromís de fidelitat a la pàtria, atrets per l’exemple d’aquelles lleialtats que a la ribera del nostre riu van ser rubricats per sang espanyola trenta anys enrere».
 

Comentarios
Multimedia Diari