El moviment de l’N-340 adreça un llistat de greuges als partits polítics

Els veïns del col·lectiu ‘AP-7 Gratuïta’ alerten que amb el final de la concessió de l’autopista, l’any 2019, s’implantarà la vinyeta, una nova taxa a tothom qui faci servir les vies ràpides, i això suposarà una ‘privatització de la via pública’

15 diciembre 2017 11:00 | Actualizado a 19 diciembre 2017 11:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

l moviment transversal per una AP-7 gratuïta ha presentat una bateria de preguntes, que inclouen propostes de millora de la mobilitat i la seguretat a l’N-340 i l’AP-7, que voldrien que tots els partits polítics responguessen en aquesta campanya electoral.

El moviment porta tallant l’N-340 de forma setmanal des de fa dos anys per demanar la gratuïtat de l’autopista AP-7. En concret l’han tallat 177 cops. «Els talls continuen vius i la reivindicació també. No ens cansarem. Perquè en comptes de solucionar el problema, l’agreugen», exposa al Diari el portaveu de ‘Prou, AP-7 gratuïta ja’, Llorenç Navarro. Entre les qüestions proposades hi ha la d’exigir què n’opinen de la construcció de les 11 rotondes a l’N-340, així com dels 66 quilòmetres de línia contínua. «A l’autopista, amb quatre carrils, passen entre 12.000 i 14.000 cotxes diaris, i 3.500 camions. En canvi a la Nacional, que només té un carril per banda, passen 24.000 cotxes diaris i 7.500 camions», argumenta Navarro. «En lloc de fer rotondes i línies contínues demanem que milloren la carretera. Ja que no volen fer dos carrils més, que en facin almenys un. Es podria avançar amb més tranquil·litat». 

El moviment alerta que la bonificació per desviar obligatòriament els camions de la carretera a l’autopista és només l’avantsala de la vinyeta (una taxa) que es vol imposar a tots els ciutadans per l’ús de les vies ràpides, un cop acabi la concessió de l’AP-7, el 2019. Com explica Navarro, si cada dia passen 3.500 vehicles pesats per aquest tram de l’AP-7 i ara s’hi obliga a circular els 7.500 camions que van per l’N-340, seran 11.000 vehicles diaris que pagaran un 50% del peatge. És a dir, els ingressos seran igual que si en circulessin 5.500 pagant el cost sencer i això per a la concessionària suposa ingressar el peatge de 2.000 vehicles més diaris que en l’actualitat. «Hem fet els càlculs i l’autopista s’ha amortitzat 157 vegades», exposen.

Amb el final de la concessió de l’AP-7, l’any 2019, s’implantarà una nova taxa. Per al moviment això és una «privatització de la via pública». «Ens faran creure que la vinyeta és la millor solució però no l’és. El sistema que volen aplicar és aixecar les barreres però posar càmeres de seguretat i que els vehicles portin codis de barris. Si no els porten, una multa de 500 euros. Volen que paguem i que les empreses grosses siguen cada cop més grosses». 

El moviment porta dos anys d’investigacions i ha denunciat casos de frau fiscal. S’ha reunit amb tots els partits polítics de Catalunya. «El ministre de Foment no ens ha volgut rebre», afirmen.

Comentarios
Multimedia Diari