El moviment veïnal ebrenc s’uneix a una plataforma estatal contra els peatges

Membres de ‘Prou! AP-7 gratuïta ja! es traslladen a Burgos per participar en una mobilització i una reunió de treball de la recentment creada Unió de Plataformes per l’Alliberament de les Autopistes (UPLA)

05 mayo 2018 10:37 | Actualizado a 07 mayo 2018 09:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El moviment veïnal ‘Prou! AP-7 Gratuïta Ja!’, que setmanalment talla la carretera N-340 a les Terres de l’Ebre, ha decidit sumar esforços amb altres plataformes d’arreu de l’Estat amb l’objectiu d’aconseguir la gratuïtat de les autopistes de peatge espanyoles. Així, han creat la Unió de Plataformes per a l’Alliberament de les Autopistes (UPLA), que es presenta oficialment aquest dissabte en un acte reivindicatiu a Briviesca, Burgos, decidida a pressionar el govern de Madrid perquè doni accés gratuït a les vies de peatge un cop han estat amortitzades o finalitzi la seva concessió. 

Amb el moviment veïnal ebrenc, formen també part de la nova associació estatal les plataformes AP-1 Libre y Gratuita ¡Ya! (Burgos), AP-8 Peajerik Ez (País Basc) i la Plataforma Ávila Libre de Peajes (AP1, AP6, AP51 i AP61).  La UPLA reivindicarà «la discriminació que sofreixen els territoris que suporten autopistes de peatge en diferents punts de l’Estat», alhora que posaran en relleu «l’afectació que suposa la seva existència sobre la seguretat vial en les vies alternatives, amb nombrosíssimes víctimes mortals i les seves conseqüències en la població local», ha detallat un dels impulsors,  Julio Huerta, portaveu de la Plataforma Ávila Libre de Peajes.

«Hem contactat amb moltes més plataformes i pròximament se’ns n’uniran més, però hem buscat les que tenen la fi de la concessió més immediata. Fa temps que anem units però ara anem a visualitzar-ho en una reunió per a definir les estratègies per als pròxims mesos, i que tinguin la seva eficàcia», explica per la seva banda el portaveu del moviment veïnal per l’AP7 gratuïta a l’Ebre, l’ampostí Llorenç Navarro. 
«Més que res, volem demostrar que estem units en un projecte comú: que les concessions haurien d’acabar i no ser renovades. Això ens ha afectat. Veiem que el govern espanyol no té la voluntat de donar la gratuïtat, tal i com es va assumir el compromís en el moment quan es van construir, i volen convèncer-nos que el pagament de per vida és la solució», remarca Navarro. 

La presentació avui de la UPLA a  Briviesca inclourà una reunió de treball de les plataformes i una xerrada-col·loqui. A més, els assistents participaran en una manifestació des de la Plaça Major fins a l’accés sud del municipi, on es tallarà l’N-I. En aquest sentit, el moviment ebrenc ha traslladat a Burgos el que avui hauria de ser el seu 192è tall de l’N-340. 

La plataforma de les Terres de l’Ebre treballa des de fa tres anys, oposant-se a la construcció de les rotondes previstes a l’N-340 i a la voluntat de l’Estat i la Generalitat d’oferir bonificacions perquè els vehicles pesants es desviïn de forma obligatòria per l’AP-7. «Lluitem contra gegants, però això no ens farà desistir dels nostres objectius», remarca Llorenç Navarro. 

Comentarios
Multimedia Diari