El municipi de la Sénia innova per superar la crisi al sector del moble

El sector industrial senienc creix en els últims dos anys i la taxa d'atur s'ha reduït, tot i superar encara la mitjana de Catalunya

19 mayo 2017 16:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Sénia viu una recuperació econòmica amb un creixement industrial del 5,5%, per damunt del 2,7% de Catalunya. Aquesta millora comporta també un augment de llocs de treball, reduint la taxa d’atur al 19%, és a dir, 501 aturats, en un municipi que ara compta amb 5.800 habitants. Tot i aquests bons indicatius, la taxa d’atur encara està per damunt de la catalana (14%) i l’espanyola (18%). L’alcalde de la Sénia, Joan Moisès Reverté, manifesta que «no defallirem per continuar disminuint la xifra de persones aturades».

El municipi és un dels actors, molt actiu, de l’Acord Territorial per a la reactivació econòmica i l’ocupació de la comarca del Montsià, firmat per totes les administracions, els sectors privats i la comunitat educativa. En aquest sentit, «estem treballant molt en la formació i el talent, perquè entenem que són les millors sortides que poden tenir un poble i un país», indica Juan José Royo, el president del Col·lectiu d’Empresaris del Moble de la Sénia (CEMS).

El Col·lectiu és un dels conglomerats més potent de l’Estat amb una presència activa a les tres associacions empresarials de Catalunya (Pimec, Fepime i Cecot). El CEMS compta amb 50 associats, empreses del sector industrial relacionades amb el moble i altres sectors, dels quals s’ha de destacar la presència d’empreses líders en l’àmbit nacional.

Hi ha unes quantes empreses de mobles que han sabut posicionar-se, reorientant-se cap a la instal·lació hotelera, cap al moble juvenil de qualitat i mantenint-se en el nínxol més tradicional de menjadors i dormitoris.

Exemples d’aquesta reestructuració són un parell d’empreses de pinzells, dues de robòtica i maquinària per a la indústria, una altra de tubs, tres d’embalatges o dues empreses reconvertides de palets i biomassa. També destaquen una empresa de manipulació alimentària càrnia i una altra d’exportació de cítrics.

Moltes d’aquestes empreses han innovat, desenvolupat productes per nous nínxols de mercat i han invertit en captura de talent. Actualment estan participant en fires nacionals i internacionals, com ara la fira del moble de Saragossa o la Fira Internacional de Milà, entre altres.

Juan José Royo remarca el paper del Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i del Moble de Catalunya (CENFIM), «és un dels dos centres tecnològics del sector de la fusta i el moble que hi ha a Catalunya, ubicat a la Sénia, des de fa més de deu anys, és un valor que tenim i, potser, no li sabem donar la importància que es mereix», indica Royo.

El president dels empresaris del moble seniencs recorda que «el CENFIM dóna suport a empreses de tot Catalunya i van ser pioners, amb les empreses locals del marquetplace Interihotel nascut a la Sénia, el qual s’ha convertit en la fira més important en l’àmbit nacional del sector hoteler Contract. El 2016 hi van participar 165 empreses detectant més de mil oportunitats de negoci». Per a l’alcalde del municipi, «la crisi no ha sigut només de la Sénia, sinó de tot el sector de la indústria del moble d’Espanya i la Sénia és la que ha resistit més i millor, gràcies a l’esperit emprenedor del qual ens caracteritzem». Des del CEMS es remarca el fet que «s’ha sabut fer una bona transició de pares a fills i comptem amb una àmplia presència de dones a la junta directiva».

El poble segueix creient en la marca ‘La Sénia, país del moble’, perquè continua sent el major centre de distribució mobiliària de Catalunya, insisteix Joan Moisés Reverté.

Així, la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia (FECOMS), que agrupa les 14 botigues del moble, amb més de 20.000 metres quadrats d’exposició, ofereixen mobiliari «amb una relació qualitat preu immillorable, amb grans acabats i de primeres marques».

Comentarios
Multimedia Diari