«El nostre projecte enoturístic ha quedat aniquilat»

Fins a 150 persones participen a l’acte de l’Associació Terra Alta Vila a Vilalba dels Arcs, per rebutjar la massificació eòlica i l’inici de les obres d’un parc molt a prop del celler Bernaví

14 marzo 2021 18:44 | Actualizado a 14 marzo 2021 18:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«El nostre projecte enoturístic ha quedat aniquilat». Amb aquestes paraules s’expressava ahir el propietari del celler Bernaví, Marco Bernava, referint-se a l’inici de les obres just aquesta setmana del parc eòlic Els Barrancs, a Vilalba dels Arcs. L’administració ha fet cas omís a les al·legacions dels propietaris d’aquest celler alertant que alguns dels aerogeneradors del nou parc eòlic s’ubicaran molt a prop de l’explotació vitivinícola. Ahir fins a 150 persones van participar en un acte cultural i reivindicatiu organitzat per l’Associació Terra Alta Viva per denunciar la situació i rebutjar el que consideren una autèntica «massificació eòlica» a la comarca.

 El celler de Marco Bernava no existia quan es va tramitar aquesta nova central i en la valoració de l’impacte ambiental només figura un mas enderrocat. La família propietària preveia completar el seu projecte enoturístic creant un allotjament i portant a terme activitats i tallers a l’espai. «Però ara no té sentit fer-ho. Podem continuar fent vi aquí i treballar la terra, però no podem pensar de viure-hi i de seguir amb els altres projectes», exposa. «A més del soroll, el sol es pondrà darrera de l’aerogenerador, de forma que si fa cerç tindrem la sorra de les aspres tota la tarda», detalla. L’alçada prevista d’aquests aerogeneradors és de 200 metres, molt més que la Torre Agbar i prop dels que fa la Torre Eiffel. 
«Ha d’haver coherència. Nosaltres vam aterrar aquí abans. Vam començar al 2007 i el celler es va construir el 2010. Les valoracions que han fet són amb dades del 2001 i cartografia antiga. Només tenen catalogat el mas enderrocat d’aquí al costat, no apareix ni el nostre celler, ni el magatzem...», denuncia Bernava.

Per tot plegat l’Associació Terra Alta Viva va organitzar ahir al migdia al celler un acte cultural i reivindicatiu, amb música en directe, tastos de vi i visites a les trinxeres dels Barrancs, just a la vora.

L’associació rebutja la instal·lació dels parcs dels Barrancs, Punta Redona i Tres Termes, que es van començar a tramitar amb l’antic decret de renovables conegut com el de les ZDP (Zones de Desenvolupament Prioritari).

Actualment, la Terra Alta té nou parcs eòlics i 148 molins en funcionament que produeixen el 25% de l’energia renovable del país. L’entitat està presentant informes tècnics i desfavorables contra les catorze centrals eòliques projectades al territori amb el nou decret energètic (16/2019) i demanen un canvi en el model energètic del país.

«Som un conjunt d’associacions on ens uneix la lluita per la Terra Alta. Tenim despoblament, fugida de joves i massificació eòlica a la nostra comarca», expressà Marta Martínez, membre de l’entitat. «El nostre paisatge és el nostre patrimoni cultural i històric. Volem unir les persones que busquen un futur per a la comarca. I volem decidir quin futur volem».

Davant l’oposició política, econòmica i social de la comarca, el Govern de la Generalitat va comprometre’s a reubicar els parcs o indemnitzar les empreses i va derogar el decret de les ZDP amb l’actual decret energètic 16/2019 però sense dotar-lo de caràcter retroactiu. La promesa era que «blindaria» la Terra Alta de futures centrals energètiques. Però malgrat tot això i un contenciós administratiu del Consell Regulador de la DO Terra Alta no resolt, les obres s’han iniciat fa pocs dies a Vilalba.

A més de l’impacte paisatgístic, l’associació ha denunciat que en aquesta zona es troben crestes fortificades, ja que és un dels punts per on va avançar la tercera divisió republicana que buscava «trincar» el flanc dret de Vilalba dels Arcs durant la batalla de l’Ebre. S’hi troben fortificacions i, fins i tot, restes humanes.
 

Comentarios
Multimedia Diari