El nou Palau de Justícia de Tortosa obrirà portes el 2019 al nucli antic

L'edifici de planta baixa i tres pisos d'alçada es construirà en un solar buit al carrer de la Mercè i acollirà els cinc jutjats de primera instància i instrucció, entre altres serveis judicial

19 mayo 2017 16:31 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha anunciat a Tortosa que les obres del nou Palau de Justícia començaran el mes de juny, el seu termini d’execució serà de 20 mesos, i obrirà portes el 2019. El projecte es va licitar la setmana passada, tal com va anunciar ahir el Diari.

El Govern construirà un edifici de planta baixa i tres pisos d’alçada de 3.300 metres quadrats en un solar del carrer de la Mercè, al nucli antic de la ciutat, propietat de la Generalitat.

L’edifici acollirà els cinc jutjats de primera instància i d’instrucció de Tortosa, juntament amb el jutjat de guàrdia, el registre civil, els serveis forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i una zona de detinguts. El pressupost de l’obra és de 4,98 milions d’euros sense IVA i de 6 milions amb IVA.

Les obres també inclouen la reurbanització de la plaça dels Estudis i d’una placeta al carrer Sant Felip Neri. Aquests espais públics faran de nexe entre els dos edificis i formaran part del nou pol judicial de Tortosa.L’actual edifici judicial acollirà els dos jutjats penals –avui ubicats de manera temporal a l’antiga comissaria dels Mossos a Ferreries-, la Fiscalia i el Jutjat Social.

Així, les dues seus judicials de Tortosa sumaran més de 7.500 metres quadrats, duplicant l’actual espai de l’administració judicial. De retruc, l’antiga comissaria dels Mossos serà la seu de l’arxiu judicial de la ciutat.


Víctimes i testimonis
Les noves instal·lacions preveuen espais específics i circuits diferenciats per protegir les víctimes i els testimonis. L’objectiu d’aquest disseny és evitar que la visita als jutjats signifiqui, de nou, una experiència traumàtica per a les persones que han estat objecte d’un delicte.

En segon lloc, l’espai també està pensat per al desenvolupament de la nova oficina judicial que millora l’agilitat i l’eficiència de l’administració de justícia.

«Un exemple són els cinc jutjats d’instrucció de Tortosa en què, en cadascun, es fan feines iguals que al jutjat del costat. La nova oficina unifica serveis que permeten ser més eficaços en la gestió dels expedients judicials i, per l’experiència verificada on s’ha implantat, ajuda a escurar els temps de resposta de la justícia», va destacar el conseller Mundó.

Una altra millora serà la digitalització dels expedients a través de la implantació de la plataforma de treball E-Justícia en totes les jurisdiccions.


Visita als jutjats
El conseller Mundó va visitar ahir les instal·lacions judicials, que estan saturades tal com han denunciat els sindicats, i posteriorment es van traslladar al solar on es construirà el nou edifici.

En aquest indret, el titular de Justícia va assegurar que el nou «equipament ja no és una promesa, sinó un fet irreversible. No hi ha ni un sol element per posar-la en dubte. Si el procés d’adjudicació està en marxa és perquè aquests diners estan garantits».

El partit judicial de Tortosa dóna servei a 14 municipis que pertanyen a la comarca del Baix Ebre, amb una població total del partit judicial de més de 80.000 habitants, dels quals 34.000 pertanyen a Tortosa. Als jutjats de Tortosa hi treballen un centenar de professionals que veuran millorades les seves condicions laborals.

Comentarios
Multimedia Diari