El nou accelerador lineal no podrà estar llest al desembre

Era una reivindicació d’una plataforma ciutadana, però els experts de l’Hospital Sant Joan de Reus apunten que el termini d’un any és el necessari per a fer tots els tràmits correctament

09 julio 2020 14:10 | Actualizado a 13 julio 2020 16:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha iniciat els tràmits per substituir l’accelerador lineal de l’Hospital de la Santa Creu, que fa uns 11 anys que està en funcionament. El nou aparell, molt més eficient, va ser donat fa dos anys per la Fundació Amancio Ortega. Amb el nou accelerador tots els tractaments es podran fer a Tortosa i s’evitarà que alguns pacients hagin d’anar a l’Hospital de Reus. En un futur, es traslladarà a l’edifici oncològic que es construeixi per a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, hospital de referència del territori. Salut ha optat per instal·lar-lo a Jesús ja que el projecte del nou edifici està aturat a l’espera d’una modificació definitiva del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tortosa.

La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, ja va explicar que el procés és lent, d’un any aproximadament, ja que s’han d’emetre informes i calibrar l’aparell, i que els pacients que reben tractament radioteràpic hauran d’anar a Reus (uns sis mesos) mentre dure el procés.

Fa uns dies es va constituir una plataforma ciutadana per reclamar que el nou aparell s’instal·lés a finals d’aquest mateix any, però el cap de servei d’oncologia de l’Hospital Sant Joan de Reus, Joan Borràs, i el cap de protecció radiològica i física mèdica, Manel Artigues, han expressat que és «inviable». «Una cosa és el desig, però cal ser realistes, i els terminis que hem donat són els que hem sofert amb els anteriors sis acceleradors que ja hem montat», ha afirmat Artigues.

«L’objectiu de tots és intentar escurçar terminis, i ajudar a què el procés perdure el menys temps possible. Tots remem en la mateixa direcció, pel bé de les persones del territori», ha valorat la gerent Mar Lleixà.

Ara, l’expedient per a obtenir els permisos per a instal·lar l’aparell a Jesús ja està en mans del Servei de Coordinació d’Activitats Radiològiques de Catalunya, un cop l’Institut Oncològic de la Catalunya Sud, a través del servei de protecció radiològica i física mèdica de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, n’ha redactat ja la memòria pertinent per encetar tota la tramitació.

El cap de servei d’oncologia de l’Hospital de Sant Joan, Joan Borràs, ha reivindicat que l’accelador lineal ha d’anar, en un futur, al nou espai oncològic de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, on hi ha previst ampliar l’assistència i els serveis. L’Ajuntament de Tortosa, per la seua banda, va aturar la tramitació urbanística, perquè, per ampliar amb més serveis i pacients el Verge de la Cinta, considera que primer cal posar solució per fi al greu problema de mobilitat i d’aparcament que té aquest hospital.

Actualment els pacients oncològics ebrencs que han d’anar a tractar-se a Reus són un 30%.

Brot a Alcanar

En relació a la crisi de la Covid-19, l’atenció a les Terres de l’Ebre està posada a Alcanar, on el Departament de Salut va informar d’un brot el dimarts al vespre.

Sembla que el brot, amb tres positius, tindria l’origen a Barcelona. Allí es va contagiar sense saber-ho, després d’haver estat en contacte amb un company infectat, un estudiant del poble que el passat dissabte 27 va participar en un dinar de celebració d’aniversari amb una quinzena d’amics a Alcanar. Quan tres dies després de la trobada el noi va experimentar els primers símptomes i va comunicar el cas als metges, Salut va estendre les sospites de possible infecció a tots els participants i els contactes pròxims. De moment, però, només s’han confirmat tres casos positius, incloent l’inicial de Barcelona, que va presentar els símptomes inicials el mateix dia 27. Ahir van donar negatiu tres persones i Salut ha fet proves a 18 persones més, els resultats de les quals es coneixeran avui mateix.

La gerent Mar Lleixà ha fet una crida a la calma, afirmant que s‘han aïllat les persones que s’han pogut relacionar amb els joves per trencar les cadenes de transmissió, però també a la responsabilitat.

Ahir, el servei de vigilància epidemiològica de les Terres de l’Ebre va confirmar un brot per coronavirus a Xerta i Camarles, amb el focus en un claustre de professors.

Actualment, hi ha 4 casos positius i s’està realitzant el seguiment a 46 contactes. El primer cas que va presentar símptomes va fer-ho el passat 30 de juny. En aquest moment no hi ha cap cas hospitalitzat.

Comentarios
Multimedia Diari