El nou contracte de neteja i recollida de la brossa a Tortosa augmentarà un 40 % els recursos

El projecte d’explotació del servei, aprovat ahir en sessió plenària, suposa un cost anual de 3,8 milions d’euros. Es dota de més personal i maquinària per resoldre un dels principals dèficits de la ciutat. S’espera que s’adjudiqui en uns 4 mesos

23 febrero 2018 10:09 | Actualizado a 26 febrero 2018 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat en sessió plenària el projecte d’explotació del nou servei de neteja i recollida de residus de Tortosa. L’alcaldessa, Meritxell Roigé, espera poder adjudicar el contracte en un termini d’entre tres i quatre mesos. L’objectiu és deixar enrere el servei que s’ofereix ara, amb la concessió caducada, absolutament insuficient per la dimensió de la ciutat i que ha generat i genera moltes crítiques entre els veïnat.

El nou projecte introdueix molts canvis i millores. D’una banda, la futura concessionària del servei assumirà la recollida de totes les fraccions de la brossa, el seu transport fins a la planta de transferència de l’Aldea i la neteja viària. Ara, la recollida selectiva la presta una segona operadora diferent a la de la neteja diària.

En segon lloc, el servei es dota de molts més recursos econòmics. Es licitarà per 2,805 milions d’euros anuals, que pels deu anys de concessió fixats, suposa un contracte superior als 28 milions d’euros. Roigé precisa que el cost del nou servei assoleix el 3,82 milions d’euros anuals perquè hi suma el pagament que fa l’Ajuntament de Tortosa al Consell Comarcal del Baix Ebre per la gestió posterior que fa de tota la brossa recollida.

El nou contracte augmenta un 41 per cent els recursos econòmics, uns 866.000 euros anuals. Així, per exemple, s’incrementa de 30 a 48 la plantilla de treballadors i les seves hores de treball s’eleven de les 53.500 actuals a les 85.658, en total un 60 per cent més. Tots els treballadors actuals es subrogaran a la nova empresa concessionària.

En quant a maquinària, dels 7 vehicles actuals dedicats a la recollida de residus es passarà als 23, amb una inversió de 2.069 milions d’euros, i dels 10 vehicles per a la neteja de la ciutat a un total de 16, amb una inversió d’1,664 milions d’euros. Destaca la compra d’un camió cuba amb capacitat de 8.000 litres d’aigua per netejar els carrers. També s’instal·laran 400 papereres noves i se’n reposaran al llarg dels deu anys de concessió unes 700. Avui n’hi ha instal·lades 353. 

El contracte concentra molt esforços en la millora de l’índex de recollida selectiva a la ciutat, que actualment se situa en un 25 % i vol créixer fins el 60 % l’any 2027. Per aquest motiu, una part del contracte és de pagament variable en funció del major número de tones de recollida selectiva recollides i del menor número de tones de brossa no dipositada de manera selectiva que es reculli.

Això a banda, s’activaran campanyes de promoció conjunta entre l’Ajuntament de Tortosa i l’empresa concessionària per promoure la recollida selectiva i es crearà la figura de l’educador ambiental que treballarà amb els objectius esmentats.

Més illes i unificades
En la mateixa línia de millorar les xifres de la recollida selectiva, s’ha decidit eliminar els 117 contenidors individuals, sobretot de la fracció resta, estesos per la ciutat i concentrar tots els contenidors de brossa en punts, anomenats illes, on es trobaran tota la gamma de contenidors. Així, de les 92 illes actuals, en superfície i soterrats, es passarà a les 139 illes, de les quals un total de set seran noves illes soterrades. Això suposarà la compra de 339 nous contenidors i la reposició al llarg dels deu anys de 188 contenidors, 38 de forma immediata.
 

Finalment, el projecte d’explotació inclou la gestió de la deixalleria municipal i el de la deixalleria mòbil a la ciutat de Tortosa que es dotaran, de la mateixa manera que la resta, de més recursos i ampliació d’horaris.

Un cop aprovat en el ple convocat de la manera extraordinària, es posarà a informació pública durant 20 dies a l’espera de rebre al·legacions. Si se’n reben, s’hauran de resoldre i tornar a aprovar el projecte. Si no es presenten al·legacions, llavors caldrà aprovar el plec de condicions del contracte i procedir a la licitació i adjudicació del servei. Roigé calcula un període d’uns quatre mesos per a completar aquesta tramitació. 

L’equip de govern ha remarcat l‘esforç destinat a assolir el consens de les associacions de veïns de la ciutat i ha admès el deficient que es presta actualment.

Regidoria de Sector Primari

D‘altra banda, en el ple d’ahir s’aprovà la designació de Josep Cugat com a nou regidor del PDeCAT en substitució de l’exalcalde, Ferran Bel. Cugat assumirà la regidoria de Governació, SAC i Sector Primari, de nova creació. L’alcaldessa Meritxell Roigé manté les competència d’Hisenda i Mobilitat i el republicà Marià Martínez incorpora la regidoria de Mobilitat a la d’Hisenda. 

Per últim, es va aprovar el règim de dedicació de l’alcaldessa i l’actualització del règim de dedicació del regidor de Serveis, Domingo Tomàs.

Comentarios
Multimedia Diari