Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El nou pla hidrològic rebutja elevar el cabal ambiental de l'Ebre català

El Consell de l'Aigua de la Conca aprovarà la propera setmana la proposta de nou pla, que manté els pèssims cabals per al tram final

A.Caralt

Whatsapp
La Plataforma en Defensa de l´Ebre va rebutjar ahir, al costat del riu, l´aprovació imminent del pla. Foto: J. REVILLAS

La Plataforma en Defensa de l´Ebre va rebutjar ahir, al costat del riu, l´aprovació imminent del pla. Foto: J. REVILLAS

El Consell de l’Aigua de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), format per 98 membres, aprovarà amb tota seguretat la propera setmana la proposta del nou pla hidrològic de la conca, que manté la pèssima regulació de cabals ecològics per al tram final del riu, 465.000 noves hectàrees de regadius i 56 nous embassaments, només vuit dels quals amb finaçament. Aquesta serà el primer pas d’un seguit d’aprovacions, la del Consell Nacional de l’Aigua i per acabar la del Consell de Ministres, que segellaran abans de fi d’any i de manera definitiva, si res ho impedeix, el nou pla per al període 2015-2021.

De res han servit les més de 4.000 al·legacions de suport presentades per la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), les al·legacions de la Generalitat, l’Ajuntament de Tortosa, el Consell del Baix Ebre i l’Ajuntament de Deltebre, entre d’altres.

En tots els casos de demanda d’augment de cabals la resposta de la CHE redactada en l’informe de resposta a les al·legacions és la mateixa. Afirma que la proposta en vigor adoptada el 2013 considera «tots» els estudis realitzats fins a la data i, per tant, un cop aprovat el pla és necessari realitzar un «seguiment» i obtenir «molta més informació» de l’evolució dels paràmetres ambientals abans d’abordar una «revisió raonada».

La revisió, asseguren, no es pot basar en «apriorismes sobre el seu augment» suggerint fins i tot que una reducció del cabal en certes èpoques de l’any «podria ser positiva» per a una major naturalització de l’entorn «donat el seu caràcter mediterrani».

 

La proposta catalana

El passat mes de juny la Generalitat aprovà una nova proposta de règims de cabals ambientals d’entre 5.871 hm3/any els anys secs i 9.907 hm3/any els anys humits. La proposta se situa molt per sobre dels 3.010 hm3/any que fixa el pla vigent i que la nova proposta no varia. Durant 10 mesos a l’any, el cabal mínim se situa entre 80 i 100 m3/s i només entre febrer i març s’eleva a 150 m3/s. Ahir, a Tortosa el cabal era de 114 m3/s, prop del límit. La proposta catalana de cabals ha estat obertament rebutjada per la CHE.

En el seu informe i en resposta a la Generalitat, afirma que la proposta, que utilitza de referència el comportament del peix de la saboga, «està clarament sobrevalorada, els cabals són manifestament inviables i allunyats de la realitat del riu».

La portaveu de la PDE, Susanna Abella, denuncia el «menyspreu» mostrat en el rebuig a la proposta catalana «on hi van participar tècnics del ministeri, que s’ho podrien haver mirat amb més cura», expressà ahir.

La PDE afirma que el pla incompleix directives europees, fet que nega la CHE, i recorda que la Unió Europea ha reclamat la revisió a l’alça dels cabals per mantenir el bon estat ecològic del Delta. «No atendre els requeriments d’Europa posa en risc el finançament d’infraestructures hidràuliques», advertí Abella.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También