El pacte de Rialb reactiva la demanda d'aigua de l'Ebre de València i Múrcia

Ja ho havia advertit la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que prepara per aquest dissabte la quinzena Assemblea General a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa

19 mayo 2017 15:36 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El pacte de Rialb, pel que es preveu portar aigua del Segre (principal afluent de l’Ebre)a una trentena de poblacions de Barcelona, Tarragona i Lleida a través del canal Segarra Garrigues, ha reactivat les demandes d’aigua de l’Ebre de les comunitats valenciana i murciana. Els regants del Llevant espanyol veuen en el projecte de la Generalitat catalana una primera interconnexió entre zones amb excedents i zones amb dèficits d’abastament d’aigua, fet que al seu entendre trenca amb els posicionaments que fins ara havia mantingut el Govern català, contrari als transvasaments. «Amb aquesta actuació es desmunta tota l’argumentació tècnica que fins ara s’oposava a una transferència des del principal riu d’Espanya (l’Ebre), cap a la Comunitat Valenciana», ha assegurat el president de Jóvenes Agricultores de Alicante, Eladio Aniorte, en declaracions al diari Las Provincias.

Els regants valencians i murcians entenen que el transvasament de l’Ebre «és necessari i perfectament realitzable». Així, reclamen que s’arribi d’una vegada a un Pacte Nacional de l’Aigua, previ a un nou Pla Hidrològic Nacional (PHN) que contempli transferències entre conques, és a dir, transvasaments.

Preguntat per la qüestió, el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Joan Antoni Panisello, lamenta que la maniobra de la Generalitat desfà el consens existent a Catalunya de rebuig als transvasaments a la conca de l’Ebre i ajuda, de manera indirecta, les demandes de València i Múrcia. «Amb quina autoritat se li diu a aquestes regions des de Catalunya que rebutgem qualsevol pretensió de transvasament?», esgrimí.

«Quan s’obre una porta, és molt difícil tancar-la. Tenim l’exemple del transvasament a Tarragona, que era temporal i ara subministra aigua a quasi tota la demarcació», va afegir Matilde Font, del mateix moviment. «Els polítics d’ara diuen que no és un transvasament i que no portaran aigua a Barcelona. Però si tens la porta oberta no pots saber com actuaran els polítics que vinguin després», advertí.

La Plataforma defineix el pacte de Rialb de «precipitat» i «imprudent». Denuncien la decisió de la Generalitat i constaten la feble resposta rebuda fins ara per part dels polítics de les Terres de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari