El panoli dona el tret de sortida a les Festes de la Cinta

Les pubilles, protagonistes d’aquests dies, van ser les encarregades de dur a terme aquesta tradició centenària per a la ciutat

31 agosto 2018 09:06 | Actualizado a 31 agosto 2018 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les pubilles es converteixen durant aquests dies en les representants de la ciutat de Tortosa i en les principals protagonistes de les Festes de la Cinta. Per aquest motiu, eren elles mateixes les que ahir, dijous, donaven el tret de sortida de la festa amb el repartiment del típic Panoli, una tradició centenària a la ciutat. 

Al matí es trobaven totes, gairebé un centenar de pubilles entre grans i petites, a la Reial Capella de la Mare de Déu de la Cinta. Es tracta d’un acte organitzat per la Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta, que es va iniciar fa tan sols dos anys, tot i que l’any passat va ser el primer cop que es va fer el primer dia de festes, com en el cas d’ahir.

Elles estrenaven la festa, era el seu primer dia i es notava la il·lusió i els nervis en les seves cares. Emocionades elles i emocionats els seus familiars, els qui les acompanyaven per assegurar-se que portessin en tot moment els vestits i els complements ben col·locats, per anar-los donant aigua i per capturar aquests moments amb els mòbils, fent fotografies i gravant el trajecte. 

Música i ambient festiu
La trobada a la Capella de la Mare de Déu de la Cinta va estar amenitzada amb la música del guitarrista Albino Tena, qui acomiadava les pubilles en acabar la trobada, mentre sortien en filera de la catedral. Davant la catedral mateix, a la plaça de la Cinta, es reunien totes per distribuir-se en petits grups. 

Un cop organitzades, sortien totes en la direcció que els tocava, a recollir el panoli per després repartir-lo per la ciutat. Cada grupet anava acompanyat d’alguna de les colles de grallers, dolçaines i tamborers que hi participaven. En total, hi eren els Gaiters de l’Aguilot, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, l’Associació Cultural de Ferreries, Grallers de Jesús, Lei Joglars d’Ébre i els Dolçainers de Lo Golafre.

S’anunciava així l’inici de la Festa Major, animant els carrers que ja començaven a estar replets de gent, i on es podia sentir l’ambient festiu. Era el primer dia, i els ciutadans estaven amb ganes i amb les piles carregades, igual que les pubilles. Durant el matí elles van ser les encarregades de repartir el típic Panoli pels carrers de Tortosa, una de les tradicions més importants de la ciutat.

Avui, durant el matí, se celebrarà la XXIV Festa dels Xiquets a l’Hospital Verge de la Cinta. Enguany, la gent que hi vagi podrà fer una donació d’aliments. 

Comentarios
Multimedia Diari