El pantà d'Ulldecona pateix la pitjor sequera des de l'any 2000

Es troba al límit del mínim ecològic, amb només un 3 per cent de reserves. Els pagesos veuen amenaçada la campanya de reg si no plou de forma abundant els propers mesos

27 febrero 2018 10:59 | Actualizado a 28 febrero 2018 13:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El pantà d’Ulldecona fa un any que pràcticament no rep aigua, per la falta de pluges importants a la part valenciana del massís del Port. Les reserves se situen en uns alarmants 0,39 hectòmetres cúbics, el que suposa poc més del 3 per cent de la seva capacitat total, just al límit del mínim ecològic. Les últimes pluges i nevades registrades a la zona, que han deixat gruixos de 14 centímetres, no han estat suficients per incrementar les reserves d’aquest embassament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, del que s’abasteixen regants  de les dues bandes del riu Sénia, a Ulldecona, la Sénia o Sant Rafel del Riu.

La quantitat d’aigua embassada va a la baixa de forma continuada des de l’abril de l’any passat, quan comptava amb poc més de 8 hectòmetres cúbics dels 11 que l’embassament té en total. La situació i característiques del pantà, ubicat a la capçalera del riu Sénia dins del terme de la Pobla de Benifassà ( Baix Maestrat), el converteixen en una infraestructura d’extrems, amb períodes cíclics de sequera que se segueixen d’avingudes molt importants que pràcticament l’omplen en uns pocs dies. «Les últimes sequeres les havíem patit els anys 2012 i 2014, però una tant important com l’actual no es donava des de l’any 2000», detallen els regants al Diari. 

En aquest context, o aquesta primavera arriba un temporal important que deixi entre 60 i 70 litres per metre quadrat a la zona, o els pagesos que s’abasteixen del pantà no podran regar la propera campanya. «Ara encara podem donar resposta a la demanda, perquè és molt baixa, però si no plou aviat la situació serà complicada aquesta primavera i estiu», detalla al Diari el secretari de la Comunitat de Regants del Pantà d’Ulldecona, Manolo Queralt. 

El baix nivell de l’embassament ha tornat a posar al descobert antigues construccions, com un pont, camins i diversos masos. 

Comentarios
Multimedia Diari