El pantà d’Ulldecona, sota mínims

Malgrat la primavera d’abundants pluges i la bona salut de molts pantans catalans, el nivell d’aigua de l’embassament ebrenc ha caigut en picat des de l’any passat, ja que no rep precipitacions generoses des de l’hivern del 2017

06 junio 2018 09:00 | Actualizado a 06 junio 2018 09:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Si la majoria de pantans i embassaments de Catalunya gaudeixen actualment de molt més bona salut que no pas l’any passat a causa de les abundants pluges i precipitacions d’aquesta primavera, el cas d’Ulldecona és diametralment oposat.  

No plou generosament a la capçalera del riu Sénia des de fa un any, i això provoca que l’embassament d’Ulldecona, situat a la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat), segueixe sota mínims, amb 110.000 metres cúbics d’aigua emmagatzemada (0,10 hectòmetres cúbics dels 11 que té de capacitat).

El pantà d’Ulldecona és un embassament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, del qual s’abasteixen regants de les dues bandes del riu Sénia, a Ulldecona, la Sénia o Sant Rafel del Riu. La situació és molt preocupant per als regants.

La quantitat d’aigua embassada va a la baixa de forma continuada des de l’abril de l’any passat, quan comptava amb poc més de 8 hectòmetres cúbics dels 11 que l’embassament té en total. La darrera precipitació intensa registrada fou el gener del 2017. Però ara, amb 0,10 hectòmetres cúbics, el panorama és greu.

El descens des de la primavera del 2017 fou en picat i, si s’analitza, la línia de la gràfica de la  seua capacitat ha caigut de forma imparable, amb cap punta de creixement o que donés indici d’alguna esperança.

Període de sequera
La situació i característiques del pantà, ubicat a la capçalera del riu Sénia dins del terme de la Pobla de Benifassà, el converteixen en una infraestructura d’extrems, amb períodes cíclics de sequera que se segueixen d’avingudes molt importants que pràcticament l’omplen en uns pocs dies.

Precisament el mateix riu Sénia es caracteritza també per tenir un règim mediterrani amb fortes avingudes puntuals i llargs períodes de sequera. Lògicament, el cabal del riu Sénia, del qual depenen els municipis de la Sénia, Ulldecona (al Montsià), Rossell i Sant Rafel (al Baix Maestrat) també ha disminuït.

Les últimes sequeres s’havien patit els anys 2012 i 2014, però una de tan important com l’actual no es donava des de l’any 2000, segons ja va informar el Diari fa uns mesos.

Si es fa un cop d’ull a les gràfiques de l’embassament de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer,  es pot observar que el nivell del pantà era d’entre 1,7 i 0,3 hectòmetres cúbics al llarg del darrer hivern, descendint progressivament al llarg de la primavera malgrat totes les abundants precipitacions (i abans freqüents nevades durant els mesos d’hivern) a bona part del país, fins a arribar actualment als 0,10.

Males perspectives
Els regants valoren que caldrien més pluges abans que s’acabe la primavera i, això, a principis de juny i ja de cara a l’estiu, sembla difícil. Les perspectives, com van apuntar els regants ja el passat mes d’abril, són molt dolentes per a l’economia, i l’agricultura en particular, de la zona.
L’escassetat d’aigua fins i tot canvia el paisatge de forma directa, ja que el baix nivell de l’embassament d’Ulldecona deixa al descobert antigues construccions que es poden apreciar, com un pont, camins i edificis.

El pantà de Siurana, per la seua banda, es troba en una situació  menys greu, al 33%, havent passat d’1 hectòmetre cúbic a 4 en l’última setmana per les darreres precipitacions.

Comentarios
Multimedia Diari