El pantà d’Ulldecona, sota mínims amb només el 9% de reserva d’aigua

La Comunitat de Regants alerta que si no plou aviat, a la primavera s’hauran de restringir les captacions perals cultius. Recorden que la darrera precipitació abundant va ser a l’abril de l’any 2017

09 enero 2018 11:13 | Actualizado a 11 enero 2018 11:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El pantà d’Ulldecona està sota mínims. Les últimes dades de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, d’aquest diumenge, apunten que la reserva d’aigua existent és del 9,09%, és a dir, només queden a l’embassament 1,03 hectòmetres cúbics dels 10,94 que té en total de capacitat. 

La Comunitat de Regants d’Ulldecona ha alertat que el pantà comença a assecar-se i que si no plou, sobretot a la propera primavera, enguany serà un any complicat i «dolent» per al regadiu i els cultius. Els tres pous complementaris dels quals disposen no podrien abastir la zona de reg, que compren la Sénia, Ulldecona i els municipis valencians de Rossell i Sant Rafel. Els regants hauran d’aturar les captacions a l’embassament quan la reserva sigui inferior a mig hectòmetre cúbic, el cabal ecològic mínim. 

El 2017 ha estat un any extremadament sec però l’embassament d’Ulldecona es trobava gairebé ple i els regants i associats – més de 1.600 propietaris- de la Comunitat de Regants han pogut fer importants captacions d’aigua per a cultius i explotacions agropecuàries. De fet, com ha apuntat el secretari de l’entitat, Manolo Queralt, el 2017 ha estat un dels anys amb més consum d’aigua a la comunitat però el pantà estava gairebé ple i no hi ha hagut ni limitacions ni restriccions. El problema arriba el 2018. La darrera pluja abundant va ser a l’abril de 2017. 

El secretari ha alertat que la manca de pluges es va repetint en les darreres campanyes. L’embassament es caracteritza per patir sequeres cícliques però cada vegada es produeixen més sovint, les darreres el 2012 i el 2014. «El pantà es caracteritza per grans avingudes i prolongades sequeres, però últimament portem uns anys que a l’estiu i a la tardor pràcticament no plou. Estem substituint gràcies a les pluges de la primavera, del març i l’abril», ha explicat el secretari. «Ara pinta magre perquè està sec, pràcticament buit».

 De moment, la campanya dels cítrics no es veurà perjudicada i ja arriba a la seva recta final. La comunitat està fent reg de suport una vegada a la setmana amb un desembassament, junt amb l’aigua que aporta el riu Sénia, d’uns 120 litres per segon. A més dels cítrics, s’abasteixen cultius d’olivera, fruita dolça, hortalisses i granges.

Comentarios
Multimedia Diari