Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El paradís del llibre 100% ebrenc

Móra d'Ebre conclou amb èxit la Fira del Llibre Ebrenc amb una exposició de prop de 2.500 títols

Marina Pallás

Whatsapp
La Fira del Llibre Ebrenc a Móra d'Ebre, aquest diumenge. M. Pallás

La Fira del Llibre Ebrenc a Móra d'Ebre, aquest diumenge. M. Pallás

Per catorzè any, Móra d’Ebre ha celebrat aquest cap de setmana el seu segon particular Sant Jordi, amb la Fira del Llibre Ebrenc, un esdeveniment que aplega fins a 2.500 títols d’autors ebrencs i/o de temàtica ebrenca.

Ubicada a la plaça de la Cultura de Móra d’Ebre, la Fira del Llibre Ebrenc ha adoptat els darrers anys el format d’una llibreria única instal·lada en una gran carpa de 500 metres quadrats que coordinen les tres llibreries de referència de la Fira: Bassa de Móra d’Ebre, Viladrich de Tortosa i Guaix d’Amposta, junt amb l’Institut Ramon Muntaner. Aquest format, enlloc dels tradicionals expositors per a cada llibreria, està resultant una decisió molt encertada segons apunten llibreters i visitants. És, a més, una fòrmula única a tot Catalunya.

Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, així ho valorava ahir al matí. «Crec que és un format únic i que cal animar perquè altres llocs el puguen adoptar també», expressava. «Aquesta és una fira singular que marca tendència i amb un èxit consolidat».

Rosa Cubeles, de la llibreria Viladrich de Tortosa, apuntava que des que es disposa d’aquesta gran carpa amb caixa única «resulta millor perquè està tot concentrat, i per al visitant és com entrar en una gran llibreria». Viladrich fa 10 anys que participa a la fira que, tot i que se celebra després de Sant Jordi, gaudeix de bona salut. «Perquè aquí només es promociona el llibre del territori, està especialitzat. I també és una forma d’obrir els llibres locals als visitants de fora, que se sorprenen amb el gran fons local que tenim».

També la llibreria que no falla des del primer dia és la Bassa de Móra d’Ebre. El seu responsable, Sergio Bassa, també apuntava com a punt fort el fet de tenir integrada l’exposició de llibres amb l’espai de presentacions d’autors. «Així dóna peu a conèixer els autors d’aquí i pots tenir molt feedback entre lector i autor. Es nota en les cares d’alegria dels lectors, fa il·lusió poder conèixer-los personalment. Al final el que compres és això: no un llibre sinó tot una experiència».

Èxit al Litterarum
La Fira del Llibre Ebrenc arriba des de fa deu anys acompanyada del Litterarum, la mostra d’espectacles literaris. Segons apunten els organitzadors, aquesta ha estat una edició rècord sobretot pel que fa a la participació d’espectadors i de programadors, un públic estratègic per a la Fira, ja que un dels seus objectius principals és escampar els espectacles programats a Móra d’Ebre arreu dels Països Catalans. 
La xifra ha estat de 75 programadors, un 60% havien vingut altres vegades i el 40% ho han fet per primera vegada, però el més important és que un 52% han contractat espectacles a través de Litterarum durant els darrers tres anys.

«Són xifres importants que ens indiquen que hi ha hagut un punt d’inflexió i això explica també que el Departament de Cultura ens consideri una fira estratègica dins el Pla de Lectura 2020», ha apuntat el director de Litterarum, Albert Pujol. Pel que fa al perfil dels programadors, majoritàriament són biblioteques i ajuntaments de municipis de menys de 10.000 habitants, que contracten espectacles de petit format.

Pel que fa als espectacles més vistos, cal destacar la representació de Les passions de la Menestrala, del director ebrenc Valer Gisbert, inspirat en l’obra homònima de l’escriptora de Xerta Francesca Aliern; Les darreres paraules, de Marta Elka, Toni Pastor i Mingo Ràfols, recitant textos de Carme Riera a la Sala de la Democràcia; o el concert de la cantant algueresa Franca Masu, amb la seua veu immensa al servei dels poetes de l’Alguer. Més de 1.600 espectadors, un 25% més que l’edició passada, han gaudit de la literatura a escena en aquesta edició de Litterarum.

Temas

Comentarios

Lea También