El passat pagès i mariner retorna a la Ràpita

Segona edició d'Orígens. Els rapitencs reviuen el principi del s. XX amb tradicions, vestimenta i objectes que conformen la memòria col·lectiva

15 octubre 2018 16:37 | Actualizado a 15 octubre 2018 16:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El passat mariner i pagès ha retornat a la Ràpita aquest cap de setmana, amb la segona edició d’Orígens. Ha retornat o és que mai ha arribat a marxar, perquè el passat, en forma d’objectes, d’estris, de roba, de jocs, de vivències, ha sortit al carrer des de dins de les mateixes cases, dels magatzems, dels baguls i les rebotigues, dels records personals i de la memòria col·lectiva, i milers de rapitencs (d’orgull que no s’hauria pas de menystenir) s’han vestit com a inicis del segle XX per, més que integrar-se en la festa, convertir-se en ella: ser la mateixa festa. 

Roba estesa, retrats, llibres, rellotges, xarxes, cadups, nanses de pesca, gànguils, encanyissats, estris del camp, cabassos... Les cases i les famílies han fet un esforç per recuperar aquells objectes familiars i dels treballs al camp i a la mar per lluir-los davant dels ulls curiosos dels milers de visitants que en aquesta edició han desfilat pels carrers engalanats de xarxes del barri mariner de la Ràpita, el barri del Xicago, que s’ha omplert d’ambient, de soroll, d’històries i de vida.

La festa busca homenatjar els avantpassats rapitencs, recordar el poble que va ser a principis de segle, així com fer alhora un treball d’investigació per recollir documentació de la vida a l’època i transmetre-ho a les generacions futures. Sense dubte són dos els grans sectors de la població que s’han recreat amb actes i activitats: els mariners i els pagesos. A principis de segle la Ràpita era tant marinera com pagesa. «Sovint han predominat més els mariners, tots tenim familiars o vinculació amb els mariners, però també hem sigut molt pagesos, de l’arròs, les olives o les garrofes. A l’estiu durant la veda els mariners treballaven al camp, per exemple. I la nostra cuina és una mescla de mar i muntanya», explica el regidor d’Identitat, Rafa Balagué.

El barri del Xicago ha comptat enguany per a la festa amb nou tavernes, que han ofert plats típics com sardinada o fideus amb polp. Durant aquest cap de setmana s’han celebrat actes peculiars i multitudinaris com la subhasta de peix, el concurs de beure amb porró i de llançament de pinyols d’oliva o el concurs de vestits d’època. Però sense dubte un dels actes estrella fou l’actuació de Pep Gimeno Botifarra, el dissabte a la nit, que va aplegar una gran multitud d’espectadors. En aquesta segona edició, Orígens ha ampliat horaris, i així l’activitat nocturna també ha estat més que notable. Cal remarcar, així mateix, que els actes i activitats han estat especialment organitzats per una trentena d’entitats i associacions del municipi que s’hi han implicat.

A causa de la forta pluja, la majoria d’actes previstos a la tarda d’ahir així com la cloenda amb el concert de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van haver de traslladar-se al pavelló firal.

Comentarios
Multimedia Diari