El passeig de les Cultures farà un repàs a la història tortosina

El reconegut il·lustrador Ignasi Blanch dissenya quinze personatges en forma d’escultura que s’ubicaran als peus de la Suda, des de la pista esportiva de Remolins fins als Reials Col·legis

27 febrero 2019 11:01 | Actualizado a 03 marzo 2019 16:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El reconegut il·lustrador Ignasi Blanch (Roquetes, 1964) ha dissenyat una quinzena d’escultures que s’ubicaran al nou passeig de les Cultures de Tortosa, a la falda del Castell de la Suda, i que serviran per fer un repàs per la llarga i destacada història de la ciutat.Les escultures s’ubicaran als peus de la Suda, des de la pista esportiva de Remolins fins als Reials Col·legis a través del nou passeig al barri del Castell. Inicialment es col·locaran totes les escultures al passeig de Ronda però després, un cop acabades les obres que hi ha previstes en aquesta zona, es distribuiran també al llarg del passeig del Castell.
 

L’actuació es porta a terme amb la voluntat d’arranjar i millorar el barri del Castell, per donar a conèixer la història tortosina i també per potenciar el turisme. Les escultures seran figures tallades en acer pàtina, de dues dimensions, d’uns dos metres d’alçada. Els breus textos històrics que acompanyaran els personatges tortosins són obra d’Òscar Cid. Així, els personatges que s’hi podran trobar són: el riu Ebre, Pòrcia Eufròsine, Meliosa, Abu Bakr, Menahem Ben Saruq, un mercader, un notari i l’Orde de l’Atxa, la Disputa de Tortosa, Cristòfor Despuig, els moriscos, Francesc Vicent Garcia, enginyers militars, Maria Griñó, Beltri, Abril i Montguió, Jaume Ferran Clua i Gerard Vergés.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que amb aquesta acció s’aconseguirà «explicar el relat de la nostra història al llarg dels segles» i que amb l’arranjament del barri del Castell es permetrà tenir «tot un recorregut entorn de la Suda».  El tinent d’alcalde de Turisme, Josep Felip Monclús, ha explicat que aquesta innovadora senyalització interpretativa constituirà un circuit urbà d’art que provocarà en l’espectador un impacte, donada la combinació d’art modern en un espai històric com és el Castell. «I també volíem que fos un projecte inclusiu, de forma que estarà en quatre idiomes, català, castellà, anglès i francès, i també adaptada al braille». La instal·lació es farà als mesos d’abril o maig i té un cost de 42.000 euros, sent una actuació inclosa en el Pla de Foment de Turisme de Tortosa.

L’artista Ignasi Blanch, per la seua banda, ha donat les gràcies a l’Ajuntament de Tortosa per confiar en ell per elaborar aquesta iniciativa. «Resulta una il·lusió molt gran, però també un compromís, ja que aquestes escultures hauran d’agradar a moltes persones, la gent d’aquí i també els visitants». L’il·lustrador ha considerat el projecte «com una gran novetat en l’àmbit del turisme». Les figures seran a tot color, i Blanch ha emprat també elements autòctons per completar i posar cara a aquests personatges històrics dels quals en algun cas no hi havia gaires representacions. Seran escultures planes i amb el text informatiu a un lateral.

Comentarios
Multimedia Diari