El pla de protecció del Delta s’aprovarà aquest mes d’agost

La ministra Ribera es compromet a destinar al Delta recursos dels fons Next Generation

09 junio 2021 14:37 | Actualizado a 09 junio 2021 15:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va avançar ahir que el Pla de Protecció del Delta de l’Ebre s’aprovarà a principis del proper mes d’agost, després d’haver completat l’anàlisi, inclusió i revisió de les més de 600 al·legacions rebudes, bona part de les quals des del mateix territori. Així ho va manifestar durant la seva intervenció en la sessió de control al Govern del Congrés dels Diputats, en resposta a una pregunta de la diputada ebrenca Norma Pujol, del grup parlamentari d’ERC. 

Ribera va incidir en la necessitat de «comprometre’ns» amb el Delta de l’Ebre, i va assegurar que «és necessari ser escrupolosos, respectuosos i dialogants» a l’hora d’abordar aquest assumpte i  «estudiar el gran nombre d’al·legacions que s’han rebut». També remarcà que està a l’espera de dialogar sobre el pla amb el nou Govern de la Generalitat de Catalunya, amb el qual ja ha «intercanviat impressions» el cap de setmana passat sobre un tema en el qual cal «treballar junts».

I és que es tracta d’intervenir sobre un ecosistema «enormement fràgil i vulnerable» que requereix «d’un estudi detallat» per deixar que «els sediments arribin al final del Delta des del fons dels embassaments, evitant que arribin contaminats, un objectiu en el qual treballen les diferents entitats encarregades de la gestió d’aquest espai», afirmà.

Teresa Ribera va destacar també que el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’economia espanyola dedica un dels seus apartats al programa de restauració del Delta.

Per la seva banda, la diputada Norma Pujol va recordar a la ministra que la primera versió del pla «va aconseguir el rebuig unànime de les organitzacions i institucions del Delta de l’Ebre». Així, en la seva intervenció li va demanar que el Pla definitiu «incorpori les al·legacions i actuacions presentades», des del Delta, «sense plantejar un retrocés de la línia litoral, incorporant els camins de guarda de les Badies, impulsant accions que ajudin a revertir la dinàmica del retrocés, i mobilitzar els sediments».

Taula de Consens
Que el Pla estatal de Protecció es pugui aprovar definitivament a principis d’agost s’ha rebut amb tebiesa a la Taula de Consens pel Delta, que agrupa ajuntaments i regants de la zona. «L’important és el contingut, no si s’aprova o no», remarcà el portaveu Xavier Curto. La Taula es reuneix la setmana vinent amb el Ministeri per a la Transició Ecològica i el que «més preocupa» als seus representants és si s’han inclòs finalment les propostes presentades pel territori en l’estratègia del govern espanyol. 

La Taula de Consens s’oposa al retrocés de la línia litoral de tot el perímetre deltaic i demana actuacions més contundents per mobilitzar sorres per protegir la costa. «Si no agafen com cal el model holandès, alemany i danès de recol·locació de sorres litorals, no podrem estar d’acord», avançà Curto.

Comentarios
Multimedia Diari