El ple de Tortosa rebutja la moció popular per mantenir el monument

Movem, ERC, PSC i la CUP hi voten en contra, mentre que Junts per Tortosa s’absté i Ciutadans dona suport 

07 junio 2021 17:45 | Actualizado a 07 junio 2021 17:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple de l’Ajuntament de Tortosa d’aquest dilluns a la tarda ha rebutjat la moció popular per mantenir i reinterpretar el monument de la batalla de l’Ebre. Ho va fer amb els vots en contra de Movem Tortosa, ERC – Tortosa Sí, el PSC i la CUP, l’abstenció de Junts per Tortosa i el vot a favor de Ciutadans. 

La moció popular s'ha presentat per part dell Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre de Tortosa i Tortosins pel Monument, amb 1.405 firmes de suport. El portaveu Joan Otero va expressar que calia «respectar el resultat de la consulta popular» celebrada el 2016, en la qual un 68% dels votants va optar pel manteniment del monòlit i la seua la reinterpretació. «Actuar ara com si aquesta consulta no hagués existit és al nostre parer un menyspreu a la ciutadania i un acte totalitari», va expressar. Per al col·lectiu, la descatalogació del monument (per a la seua retirada) «no s’ha fonamentat en cap text legal sinó en el fet polític». En paraules d’Otero: «volem construir i no destruir, podem donar a Tortosa l’oportunitat de posicionar-se com una ciutat que impulsa la concòrdia amb un actiu important, que ha sapigut transformar-lo en un element on tothom se senti representat».

La CUP va rebutjar la moció perquè «no hi ha reinterpretació possible per al monument feixista més gran de Catalunya» i «la reinterpretació és un gest més de la banalització del feixisme». El grup Ciutadans sí va votar a favor tot demanant «coherència per respectar el que es va votar en el seu moment. Creiem que no s’està escolant al poble». 

ERC per la seua banda va afirmar que s’està «donant una mala imatge de Tortosa tenint aquest monument al riu i despertant els anhels feixistes», alhora que recorda que tampoc «hem vist cap proposta de reinterpretació del monument en tot aquest temps». El PSC va respondre que «s’ha fet el que s’havia de fer, ja que un símbol feixista no podia continuar com a tal». Movem també va rebutjar la moció i va valorar la consulta del 2016 com un «sense sentit». Finalment Junts per Tortosa es va abstindre tot recordant que aturar les obres de retirada ara suposaria «una il·legalitat» perquè les llicències d’obres «són actes reglats» i de no atorgar-la  hauria suposat prevaricar.

La majoria dels grups opten per la creació d’un centre de reinterpretació que explique la Guerra Civil a Tortosa i per crear una passarel·la. La Generalitat té prevista la retirada el 18 de juliol.

Comentarios
Multimedia Diari