El ple de Tortosa retira la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I

El plenari també aprova fer efectiva la retirada de totes les plaques d’inauguracions de l’expresident Jordi Pujol

14 septiembre 2020 19:40 | Actualizado a 17 septiembre 2020 08:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple de Tortosa va aprovar ahir la moció de la presidència per revocar la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit Joan Carles I, concedida l’any 1996 abans d’una visita del monarca. Ho va fer amb els vots a favor de Junts per Tortosa, Movem Tortosa, Equerra-Tortosa sí i la CUP; el PSC s’hi va abstenir i Ciutadans hi va votar en contra.

En el mateix plenari també va tirar endavant una moció d’Esquerra, també en relació a Joan Carles I, en la que a més es reprovava «l’actuació del govern de l’Estat en la fugida del rei emèrit». L’acord, al que a més d’ERC van donar suport Junts per Tortosa, Movem i la CUP, exigeix al govern de l’Estat i al Congrés dels Diputats que implementen les reformes necessàries «per a poder investigar la corrupció de la monarquia, retire els privilegis dels quals gaudeix Joan Carles I, derogue els delictes de calúmnies i injúries contra la corona, permeti la fiscalització dels comptes i activitats dels membres de la Casa Reial i que la monarquia retorne els diners obtinguts de forma il·lícita».

Per contra,el ple va rebutjar un punt de la moció que demanava retirar la nomenclatura relacionada amb la monarquia borbònica a la ciutat, com ara els Jardins del Príncep o la plaça Alfons II.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, va detallar la necessitat de revocar la màxima distinció que atorga la ciutat al rei emèrit. «Les notícies que han anat apareixent, sobre presumptes evasions de capital i tràfic d’influències, fan incompatible mantenir el que és la màxima distinció de la nostra ciutat».

El portaveu republicà, Xavier Faura, va defensar que calia anar més enllà de la simple retirada de la medalla d’or per fer una reprovació tant de la conducta del rei emèrit com del paper del govern de l’Estat «en la fugida».

Jordi Jordan, de Movem Tortosa, va censurar la «fortuna opaca» del rei emèrit, «feta a partir de comissions i tràfic d’influències». A més, va demanar que es creï una comissió municipal per a la retirada de distincions que encara estarien vigents, a dirigents del franquisme «o al mateix Primo de Rivera».

També va donar suport als dos acords la CUP, tot celebrant «la celeritat i determinació amb que s’ha proposat la retirada de la medalla», afirmà el nou regidor Sergi Arnau, que va prendre possessió del càrrec a l’inici de la sessió plenària.

El PSC es va abstenir a la moció de presidència i va votar en contra de la d’ERC. Per al portaveu Enric Roig, «el que cal actualment és generar consensos i treballar per la reconstrucció, enlloc de generar confrontació».

Per la seva banda, Ciutadans va votar en contra tot argumentant que es tractava d’una proposta de la política de gestos, «mentre nosaltres treballem pels problemes reals dels veïns», afirmà el regidor Miquel Albacar.

Romanents

A més, el ple va donar llum verda a una moció de Movem Tortosa per fer efectiva la retirada de la via pública de totes les plaques d’inauguracions i reconeixement a l’expresident Jordi Pujol (amb l’abstenció de Junts), tot i que des del govern es va detallar que ja s’havia procedit a fer-ho.

Entre altres qüestions, el plenari de Tortosa també va aprovar una moció per reclamar que el consistori pugui disposar dels seus romanents de tresoreria.

Comentarios
Multimedia Diari