El ple de Tortosa tomba la proposta de consulta del monument a la batalla de l'Ebre

La moció d'Iniciativa comptà amb el suport de PSC i ERC, mentre que el govern de CiU i els grups del PP i PxC hi van votar en contra

19 mayo 2017 23:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El monument franquista a la batalla de l’Ebre, aixecat al bell mig del riu, va tornar a ser ahir motiu de polèmica i picabaralla política al ple de l’Ajuntament de Tortosa.

El plenari va rebutjar, amb els vots de CiU (amb majoria absoluta), el PP i Plataforma per Catalunya (PxC), la moció d’Iniciativa-Entesa per Tortosa sobre la celebració d’una consulta popular sobre la retirada o no del monument i l’impuls a la passarel·la prevista aprofitant la pilastra de l’antic pont de la Cinta, prevista al pla especial del nucli antic. La proposta va comptar amb els suport de PSC i ERC.

Segons va assegurar el portaveu d’ICV, Jordi Jordan, la proposta «és en positiu amb l’objectiu de completar la transformació del front fluvial i perquè els tortosins puguin decidir sobre el futur del monument».

Jordan va demanar un «debat serè i tranquil» sobre el polèmic monument, «que es troba actualment en un estat de deixadesa» i «que encara avui és un clar símbol del franquisme».

MeritxellRoigé (CiU) va retreure «l’electoralisme» de la proposta «recurrent» de consulta sobre el monument, a pocs mesos de les municipals, i «l’apropiació» d’una idea (la construcció de la passarel·la) de l’equip de govern.

El regidor del PP, Xavier Dalmau, també va retreue a Jordan «estar ja en campanya electoral» i va assegurar que el monument és una icona de la ciutat, a més d’incidir en el cost econòmic que pot comportar la seva retirada. Per la seva banda, el regidor de PxC, Jordi Casanova, va assegurar que la consulta no és una prioritat dels veïns de Tortosa.

Enric Roig (PSC) va donar suport a la moció, subscrivint «plenament» el fons però qüestionant «el moment», mentre que Josep Felip Monclús (ERC) va incidir en el fet que «aquesta és una decisió de ciutat que cal ser consultada».

El ple ordinari també va rebutjar una altra moció sobre el monument, en aquest cas de PxC, en la qual es demanava reparar-lo, fer el manteniment i il·luminar-lo, argumentant que es tracta d’un element important del patrimoni de la ciutat que ja s’ha despullat de la simbologia franquista.

La proposta de PxC només va comptar amb el suport del regidor del PP, mentre que la resta de grups municipals hi va votar en contra.

Acords

Entre altres temes, el plenari sí que va aprovar la moció d’ERC per a la millora dels passos de vianants i «la pacificació del trànsit a la ciutat», així com una altra d’Iniciativa sobre l’elaboració d’un protocol d’emergències per a persones desnonades i l’acceleració de la imposició de multes als habitatges buits propietat de les entitats financeres.

Comentarios
Multimedia Diari