El ple de l’Ajuntament de Tortosa rebutja construir un nou hospital

Junts i ERC sostenen que la problemàtica de l’espai i l’aparcament cal solucionar-se ja amb el projecte de l’ampliació

05 octubre 2021 05:40 | Actualizado a 05 octubre 2021 06:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple de l’Ajuntament de Tortosa d’ahir al vespre va rebutjar la moció per a la construcció d’un nou hospital a la ciutat.

La moció va ser presentada per Movem Tortosa, PSC, Ciutadans i CUP, que van traslladar la reclamació del Col·legi de Metges de Tarragona, i que també tenia el suport i l’adhesió d’onze col·legis professionals més del territori. Va rebre 10 vots a favor (Movem Tortosa, PSC, CUP i Ciutadans) i 11 en contra (Junts per Tortosa i ERC).

La Generalitat està treballant en una proposta d’ampliació de l’actual Hospital Verge de la Cinta, però els professionals, sindicats i empresaris reclamen un nou centre hospitalari en un altre emplaçament que solucionaria els problemes de l’actual espai.

«L’ampliació està condicionada per la ubicació de l’hospital, a sobre d’un talús a 30 metres d’altura i envoltat de les fortificacions medievals de la ciutat», va expressar el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan.

«Creiem que les Terres de l’Ebre hem de reclamar un nou edifici d’una vegada per totes que solucione els problemes que té l’actual emplaçament. Reus o Girona tenen nous hospitals. Cal un edifici que millore, modernitze i resolgue els problemes pel que fa als accessos. No es rebutja la proposta d’ampliació, però som conscients que no resoldrà el problema d’accessibilitat ni futures ampliacions del centre».

El portaveu del PSC, Enric Roig, va declarar que aquesta «és una urgència per a Tortosa i les Terres de l’Ebre, però és també un tema de justícia territorial. No volem ser una regió sanitària de segona».

També el portaveu de Ciutadans Miquel Àngel Albacar va recordar que el seu grup ja havia presentat una moció per un nou hospital a Tortosa el novembre de l’any passat, «amb aparcaments en superfície i gratuïts, per esdevenir un nou hospital de referència al territori i instar Generalitat de Catalunya a què actue».

La CUP sí va rebutjar la proposta d’ampliació actual. «Entenem que tanca la porta a una necessitat del territori. Considerem que l’ampliació i la instal·lació dels ascensors no resoldrà les necessitats. Ara és moment de lluitar junts per un nou hospital», va declarar el portaveu Sergi Arnau.

El portaveu d’ERC Xavier Faura va considerar que la d’ahir es tractava d’una moció «populista». «La moció d’avui és populista perquè fa menys d’un any que tots els que estem aquí ja ho vam debatre. Res ha canviat. En segon punt, és populista perquè el metge Pere Genaró és el número 7 de Movem a les passades eleccions municipals», va respondre. «Per construir un hospital nou calen 50.000 metres quadrats i cal fer un pla parcial... Parlem de 5 a 8 anys. El que aconseguirem ara és frustrar l’ampliació de l’actual hospital».

Per part de Junts la 4a Tinent d’alcalde, Cinta Espuny, també va considerar la moció de «partidista». «No renunciem al nou hospital, però cal una solució ja. Primer cal tenir l’emplaçament, pressupostar-lo... Estem parlant de 15 anys. Cal ser realistes i solucionar les demandes ja a l’actual hospital: guanyar espai, capacitat assistencial i millorar l’accés i l’estacionament. Quan aquesta ampliació siga una realitat, sortim conjunts a reinvidicar un nou hospital. Però ara per ara l’ampliació és la solució més immediata».

Fa uns mesos l’Ajuntament de Tarragona va aprovar per unanimitat la proposta, també del Col·legi de Metges, per fer un nou hospital en aquesta ciutat.

Comentarios
Multimedia Diari