El ple de Tortosa descataloga el monument franquista de la batalla de l'Ebre

L’aprovació va coincidir amb el 81è aniversari de l’entrada de les tropes de Franco a la ciutat

14 enero 2020 09:46 | Actualizado a 14 enero 2020 10:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple de l’Ajuntament de Tortosa va donar llum verda ahir al vespre a la descatalogació del monument franquista de la batalla de l’Ebre. Ho va fer amb els vots favorables de 20 dels 21 regidors del Consistori, a excepció del regidor de Ciutadans, el qual hi va votar en contra. 
Com ja va explicar el Diari, els grups de Junts per Tortosa, Movem, ERC, PSC i la CUP van fer seva la proposta de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, i van aprovar de forma inicial revocar la consideració de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, amb la qual el monòlit va ser inclòs al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)  aprovat per l’Ajuntament de Tortosa al 2007.
L’acord es va produir justament 81 anys després de l’entrada de les trobes franquistes a Tortosa, el 13 de gener de 1939, segons es va encarregar de recordar la nova regidora de memòria històrica de la ciutat, la socialista Dolors Bel. I és que el govern entre Junts per Tortosa i el PSC (en minoria) ha incorporat aquesta cartera al cartipàs de l’Ajuntament.
L’únic vot contrari va ser el del regidor de Ciutadans, Miquel Albacar, qui va afirmar que el monument ja havia estat desprovist de la simbologia feixista i va recordar que la consulta ciutadana sobre el monòlit va acordar, amb el suport de més de cinc mil veïns de la ciutat, mantenir-lo en la seva ubicació al mig del riu i reinterpretar-lo. 


Primer pas
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa va celebrar l’aprovació ahir del ple, que consideren un primer pas cap a la retirada definitiva del monòlit.   
 «Ens hagués agradat que tot el consistori hagués votat a favor de la descatalogació del monument amb convenciment i per dignitat democràtica»; van assegurar, tot lamentant també que l’alcaldessa Meritxell Roigé «hagi minimitzat l’acord dient que és un gest simbòlic, ja que en cas que arribe i s’aplique la Llei Catalana de Memòria Democràtica no la faria necessària».
Des de la Comissió afirmen que estaran atents a què es facen els tràmits adequats perquè la descatalogació siga efectiva el més ràpida possible. «Alhora continuarem treballant i reclamant a la Generalitat de Catalunya que agilitze la llei que ha de permetre i facilitar la retirada».
«També, amb el monument descatalogat, podrem adreçar-nos al nou govern estatal o a instàncies estatals, per tal que doten de pressupost i vetllen perquè la Llei de Memòria Històrica siga útil i efectiva», comenten des de la Comissió. 

Comentarios
Multimedia Diari