El port de la Ràpita rep per segon estiu el creuer de luxe 'Star Flyer'

Ahir van arribar 136 creueristes estrangers que van passar el matí al municipi i al delta de l'Ebre. Aquest estiu es faran cinc escales més

19 mayo 2017 22:22 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Ahir el port de Sant Carles de la Ràpita va estrenar la segona temporada de creuers. El veler Star Flyer va arribar per segon any consecutiu, amb 136 passatgers que van visitar el municipi i el delta de l’Ebre.

El vaixell va arribar a les 9.00 hores procedent del port de València i a les 15.00 hores va salpar cap a Maó. El creuer fa una ruta de set dies per les Illes Balears i la Península. Els passatgers van embarcar a Palma de Mallorca, i abans de Sant Carles també van fer escala a Formentera i Eivissa.

Aquest estiu es faran sis escales de creuer, dos més que l’any passat, amb un total de prop d’un miler de passatgers provinents d’Itàlia, Anglaterra, els Estats Units, Sèrbia i Alemanya. Seran en concret cada dimecres fins al 12 d’agost.

L’Star Flyer és un veler, de quatre pals i una eslora de 110 metres, que forma part de la flota de la Star Clippers, una companyia que vol recrear en els seus vaixells els viatges que feien els tradicionals clippers, fa 150 anys, però amb el confort i la modernitat d’avui en dia.

El de Sant Carles és el tercer port gestionat per l’Administració catalana, a través de l’empresa pública Ports de la Generalitat, que rep tràfic de creuers. L’estimació de l’impacte econòmic al municipi i al delta de l’Ebre és de 10.000 euros per escala, una despesa prevista en les excursions, les compres i la restauració que facin els passatgers.

Ahir al matí, els 136 passatgers van dividir-se en grups. Un primer equip va practicar caiac, uns altres van fer birdwatching, uns tercers van visitar les muscleres, on van gaudir d’una degustació, i finalment uns últims van decidir conèixer el poble i la platja.

«Hem gaudit moltíssim del creuer», explicava somrient Jane Moore, una ciutadana retirada de Yorkshire, Anglaterra, de 62 anys. «Ara anirem al poble i a la platja. Hem fet el creuer per celebrar els 40 anys de matrimoni», deia mirant el seu marit.

Sarah Lain, també d’Anglaterra, en aquest cas de Norwich, i de 49 anys, anava amb el creuer amb tota la seua família. Havien baixat a prendre una cervesa a la ciutat, després d’esmorzar a bord, i ara es disposaven a canviar-se de roba als camerinos per anar a la platja. «Hem repetit amb la mateixa companyia perquè l’any passat vam fer el creuer per Grècia i hi vam estar molt a gust».

L’alcalde del municipi Josep Caparrós va destacar que la zona del delta de l’Ebre està preparada per atraure turistes i que el creuer s’ha de valorar molt positivament, ja que «beneficia en conjunt tot el territori de les Terres de l’Ebre». En referència a la quantitat econòmica de despesa dels passatgers va declarar que «és difícil el primer dia d’escala saber l’impacte real concret» i que se’n farà la valoració amb posterioritat.

«Estem molt contents de tornar a Sant Carles de la Ràpita», va dir el capità de l’embarcació, Mariusz Szaiek, a qui l’Ajuntament del municipi va donar dos lots de productes locals i alhora el capità va fer entrega a Caparrós d’un souvenir del vaixell.

L’altra cara

Amb l’ordre de no deixar passar al veler ningú que no estigués autoritzat, l’alumne de port Santi Hidalgo, de 22 anys i de Cerdanyola del Vallès, vestit de blanc com la resta de la tripulació, suportava dempeus i estoicament la calor d’ahir. Porta treballant a bord cinc mesos de dilluns a diumenge i vol treure’s la llicenciatura de nàutica: «Estic aprenent molt, però també és molt dur. Treballo 10 hores al dia i al mateix lloc on treballo visc i convisc amb la mateixa gent».

Els comerciants del centre del municipi, per altra banda, no estan tan segurs de l’impacte econòmic que suposarà l’arribada del creuer. «Això? Això no serveix per a res. L’any passat no es va notar», assegura David de Lo Nou Cafè. «Tenen només un matí, la majoria ja no entren al poble».

Així mateix pensa la rapitenca Cristina Geli, de 61 anys, la qual valora positivament l’arribada del veler, però creu que és massa poc interval de temps. «I se’ls emporten fora. Seria millor que passessen més temps aquí». Geli recordava el creuer de l’any passat i coneixia la notícia de l’arribada del d’ahir perquè va veure el veler des de la finestra de casa. Maria Fibla, en canvi, no n’era conscient. «Jo crec que és bo per a la Ràpita, però enguany la notícia m’havia passat completament desapercebuda», reconeixia.

Comentarios
Multimedia Diari