El president de la CNMC diu sobre Castor que 'no cal repetir errors'

"És possible que calgui revisar les metodologies de retribució de les infraestructures i, sota supervisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència", ha dit José María Marín Quemada avui després de conèixer la sentència

15 noviembre 2018 16:22 | Actualizado a 17 noviembre 2018 13:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, ha instat avui dijous a mantenir la vigilància sobre els costos de les inversions en infraestructures d'energia per a "no incórrer en errors del passat pròxim", ja que, ha afegit: "aquest Castor nostre havia de tenir condició humana".

Després de la clausura de la 20a. Trobada del Sector Gasista organitzat per Expansión, Marín Quemada ha preferit no contestar sobre la sentència del Tribunal Suprem recent divulgada, que assenyala que els consumidors de gas natural no han d'assumir els costos del fallit projecte Castor, però sí que ha fet comentaris durant la seva conferència.

En referir-se als costos de les infraestructures, ha mantingut que han de ser retribuïts a les empreses mitjançant augments en les tarifes, sempre que no incloguin els sobrecostos ja que sense un retorn "raonable" els empresaris no invertirien, però amb més "rigor en la vigilància" d'aquests costos per no incórrer en errors "que es podrien haver evitat".

"Quan sento la paraula Castor, ja no em recordo de Castor i Pólux, em recordo d'una altra cosa (...) i si dels fills de Zeus un tenia condició humana i un altre divina, aquest Castor nostre havia de tenir condició humana", ha afegit el president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

Marín Quemada ha opinat que "la CNMC ha de revisar la metodologia de retribució" i no caure en errors passats "que han suposat més costos per als consumidors".

Entre aquests, ha esmentat també a "les primes per a les renovables" i a "algunes instal·lacions de transport gasista que potser es podrien haver evitat".

"És possible que calgui revisar les metodologies de retribució de les infraestructures i, sota supervisió de la CNMC, les sobreretribucions han d'estar fora", ha subratllat.

També Quemada ha constatat que en el sector gasista "la construcció d'infraestructures ha deixat de ser una prioritat", i ha indicat que la CNMC ha de realitzar adaptacions futures de regulació i de tarifes, perquè "ho demanden les noves realitats".

En aquest sentit, ha descrit al gas natural com "un combustible de transició" entre el carbó i el petroli i les renovables, la demanda del qual "pot caure significativament" en funció de "que fort sigui el procés d'electrificació".

Segons el seu parer, l'impacte negatiu de l'ús de xarxes de gas pot ser menor si es desenvolupa l'ús de biometà i hidrogen, encara que la futura caiguda de la demanda portarà a tarifes d'accés més altes i, ha advertit, "pot afectar la competitivitat".

El projecte Castor consisteix a la construcció d'un dipòsit estratègic artificial de gas natural situat davant de les costes de Castelló i Tarragona, en aigües territorials espanyoles del Mar Mediterrani. El projecte està paralitzat per l'aparició de sismicitat en la seva posada en marxa. 

Comentarios
Multimedia Diari