El preu dels cítrics remunta per la caiguda del 40 per cent de la producció

Pagesos i magatzems esperen poder recuperar-se després de la nefasta campanya de l’any passat

09 octubre 2019 09:00 | Actualizado a 10 octubre 2019 09:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja està en marxa la collita de cítrics de les Terres de l’Ebre, amb uns deu dies de retard respecte les dates habituals per les altes temperatures. Ja es treballa als camps amb la recol·lecció de les varietats més primerenques, a l’espera del gruix de la campanya amb la maduració de les clementines.

Enguany es preveu una baixada molt important de la producció al territori, major que al conjunt de l’Estat. Segons les xifres de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (Fcac), la producció de mandarines a les Terres de l’Ebre se situarà al voltant de les 82.500 tones, el que suposa una disminució del 40-45 per cent respecte a l’any passat, mentre que es preveuen recollir unes 37.800 tones de taronges, un 10 per cent menys que en la campanya anterior.

Al conjunt de l’Estat i en el global de les varietats, la davallada de la producció de cítrics se situa en el 17 per cent.

Segons explica al Diari el gerent de la Cooperativa Exportadora d’Agris d’Alcanar i portaveu de cítrics de la Fcac, Federico Tarazona, aquesta davallada tan important es deu a dos factors, relatius a les condicions dels arbres i la climatologia. «Per una banda tocava una campanya amb menys producció ja que l’any passat va ser molt elevada, però a més hi ha hagut afectació arran de les temperatures extraordinàries de fins a 43 graus que es van registrar al territori entre finals del juny i principis de juliol», comenta el gerent.

Els pagesos esperen una bona qualitat del fruit i sobretot uns preus superiors als de l’any passat, arran del descens de producte al mercat. Cal recordar que la campanya passada va ser desastrosa, amb una saturació del mercat i l’efecte de les importacions de països tercers com Sudàfrica, amb preus que en la majoria de casos no van cobrir els costos de producció i finques on el fruit es va quedar sense collir.

Segons detalla Tarazona, a hores d’ara els preus a rebre part part del pagès se situen ja entre uns 15 i 20 cèntims el quilo per sobre dels de l’any passat. Així, les previsions actuals estarien entre els 30 cèntims el quilo de clementina a l’arbre. Però com enguany les collites seran petites, hi haurà pagesos als quals tampoc els compensarà, segons admeten des del sector.

Begoña Amorós, gerent de la SAT Cítrics Terres de l’Ebre de Campredó, veu una campanya amb moltes incerteses. «Els costos de producció s’han incrementat amb l’augment de salaris per conveni i no està clar com acabaran quedant els preus», explica al Diari.

Per a Rafel Verdiell d’Unió de Pagesos, caldrà veure com afectaran enguany les importancions de Sudàfrica.

Indicació Geogràfica Protegida

Al voltant d’un 90 per cent dels cítrics que es produeixen a les Terres de l’Ebre es destinen a l’exportació, principalment a Alemanya i altres països del centre i nord d’Europa. Amb tot, les empreses i cooperatives del territori treballen per incrementar el consum en el mercat català, a través del segell d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Cítrics de les Terres de l’Ebre.

L’objectiu és anar augmentant la quantitat de fruita que es comercialitza a través d’aquest segell, que actualment no arriba a l’1 per cent del total de la collita.

Aquest és precisament un dels objectius del pla de xoc dels cítrics, que està ultimant el Departament d’Agricultura de la Generalitat amb empreses productores, comercialitzadores i representants de les organitzacions professionals agràries.

«És vital fomentar el consum a Barcelona i la seva àrea metropolitana, on la majoria de consumidors desconeix que a Catalunya també es produeixen cítrics, no només a València», detalla Verdiell.

Preocupació relativa pels aranzels de Trump

L’anunci de la possible aplicació d’aranzels als productes agroalimentaris europeus per part dels Estats Units inclou també els cítrics. Amb tot, l’afectació en el  sector local és relativa, ja que només s’exporta a aquell país  un 1 per cent de la producció, aproximadament. L’any passat, en el global de l’Estat, van ser 16.748 tones.

Entre els magatzems del territori que han exportat als Estats Units  diverses campanyes hi ha Cítrics de les Terres les Terres de l’Ebre. Aquesta SAT amb seu a Campredó (Tortosa) comercialitza la producció d’una dotzena de socis, que compten amb unes 600 hectàrees de conreu a les comarques del Baix Ebre i el Montsià i dona feina a unes 500 persones en plena campanya, entre el camp i el magatzem. 

«El nordamericà és un mercat complex, amb un sistema de funcionament diferent, però del que si tot va bé es poden treure més beneficis que en l’europeu. Enguany era un any òptim per a exportar-hi, arran del descens de la producció a Califòrnia, però ara ja ni ens ho plantegem», explica al Diari la gerent de Cítrics Terres de l’Ebre. 
 

Comentarios
Multimedia Diari