El primer banc de terres territorial es crea per enfortir el sector agrari de l'Ebre

L’objectiu és incorporar nous pagesos al camp per evitar l’abandonament del sector i el despoblament rural

10 febrero 2021 06:50 | Actualizado a 10 febrero 2021 07:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) preveu iniciar el proper mes d’abril el primer banc de terres territorial de les Terres de l’Ebre amb l’objectiu d’enfortir el sector agrari, incorporar joves pagesos i implicar les 35 cooperatives agràries de l’Ebre.

Sota el nom de Banc de Terres EbreBiosfera, es tracta del primer banc de terres d’àmbit supracomarcal, en una iniciativa que forma part del projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Ebrebiosfera, finançat amb fons europeus, i en la creació del qual ha participat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, desenvolupant l’estudi jurídic.

El nou banc de terres territorial ha de permetre «la incorporació de nous pagesos al camp i evitar així l’abandonament agrari i el despoblament rural», en paraules del president del COPATE, Joan Alginet. Unes problemàtiques que afecten totalment les Terres de l’Ebre.

A més, el Banc de Terres EbreBiosfera facilitarà els instruments per a desenvolupar bancs de terres locals. Així, s’activarà una plataforma tecnològica per gestionar i controlar les finques disponibles, s’oferirà assessorament jurídic, suport i formació als agricultors, i es redactaran els contractes d’arrendament.

L’aspecte innovador del projecte és la seva organització, creant un «ecosistema territorial» per enfortir el sector agrari ebrenc i facilitant la cooperació entre les diverses entitats. Les cooperatives hi participaran com Agents Activadors Locals de l’activitat agrària per trobar el relleu generacional que es necessita i recuperar conreus abandonats.

Amb l’objectiu de donar a conèixer el Banc de Terres EbreBiosfera a les 35 cooperatives agràries de les Terres de l’Ebre, el COPATE i la FCAC han programat una jornada online de presentació del projecte per al divendres 12 de febrer.

El programa inclou la presentació del banc de terres com un model d’ecosistema col·laboratiu per enfortir el sector agrari, a càrrec de Marc Poy, tècnic PECT al COPATE, i una ponència sobre els avantatges que ofereix un banc de terres per mantenir l’activitat agrària, a càrrec d’Alfred Calvet, advocat de la FCAC.

Finalment, la jornada es tancarà després d’una dinàmica de grups en què s’abordarà la utilitat d’aquest nou instrument per al sector agrari cooperatiu.

Comentarios
Multimedia Diari