El projecte Respecta rescata més de 500 peixos a la Ribera d'Ebre

Els membres de la Reserva Natural de Sebes van dur a terme la tercera actuació a la bassa de regants de Benissanet 

30 noviembre 2018 09:24 | Actualizado a 01 diciembre 2018 18:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El projecte RESPECTA (Rescate de Peces en Tomas de Agua) treballa per la recuperació d’espècies autòctones i ha aconseguit rescatar, fins ara, més de 500 peixos. 

La iniciativa naix arran d’una problemàtica detectada en les basses de reg de la comarca de la Ribera d’Ebre. Les diferents comunitats de regants es trobaven en buidar les basses molts peixos morts, ja que, quan es xucla l’aigua del riu per tractar aquestes basses, també s’estaven emportant postes de peixos, petits alevins, larves, etc.

Un cop detectada la problemàtica es van elaborar uns acords de custòdia entre la Reserva Natural de Sebes i les comunitats de regants de Móra la Nova i Móra d’Ebre, Benissanet i Ginestar.

En aquest sentit, són les comunitats de regants les encarregades d’avisar als membres de la reserva just abans de buidar les basses. A partir d’aquí, s’acorda un dia per dur a terme l’actuació de rescat dels peixos. Aquell mateix dia es baixa el nivell de l’aigua, perquè puguin actuar més fàcilment.

El projecte RESPECTA és gestionat per la fundació Biodiversidad, que escull alguns projectes en l’àmbit estatal i els dona suport per tirar-los endavant. Així, durant aquest any 2018 s’estan duent a terme diferents actuacions en aquestes basses. Ahir, dijous, es va treballar a la bassa de la comunitat de regants de Benissanet.

El director de la reserva, Pere Josep Jiménez, apunta que en iniciar el projecte es van trobar amb la gran sorpresa que, a banda de grans peixos autòctons, es detecten grans quantitats de ‘rabossetes de riu’, una espècie molt petita que pot passar desapercebuda, però que és molt important a causa de la seva vulnerabilitat i pel fet que la seva població és baixa. Gràcies a aquestes actuacions, aquests peixos es tornen al riu i es pot repoblar la seva espècie. Concretament ahir, a Benissanet, se’n van rescatar 72.

Èxit
El projecte té una durada d’un any, el temps que duren els projectes de la fundació Biodiversidad, però la intenció és ampliar-lo durant més temps i poder-lo aplicar a més zones de les Terres de l’Ebre i de Catalunya, ja que s’està demostrant el seu èxit.

Comentarios
Multimedia Diari