El record dels brigadistes de la Batalla de l’Ebre

El Museu de les Terres de l’Ebre acull una exposició en homenatge a aquells voluntaris que van apropar-se al territori per lluitar durant la Guerra Civil espanyola

02 noviembre 2018 12:46 | Actualizado a 02 noviembre 2018 13:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany fa 80 anys des que milers de brigadistes internacionals van apropar-se al territori espanyol per lluitar contra el feixisme, de manera totalment voluntària. 

Més concretament, la bibliografia xifra entre 3.000 i 3.500 voluntaris que van prendre part en la Batalla de l’Ebre, l’últim escenari dels Brigadistes Internacionals, entre els quals n’hi havia molts d’estrangers però també molts de catalans i d’espanyols, enquadrats a les Brigades.

Entre 1936 i 1939 la Guerra Civil espanyola es convertí en el símbol de la lluita contra el feixisme i l’única esperança de poder dur a terme una veritable revolució social. L’última lluita per uns ideals que va portar a la creació d’un exèrcit internacional integrat per més de 35.000 homes i dones de més de 53 nacionalitats. Voluntaris moguts per l’impuls de lluitar al costat del govern legítim de la República. 

Un fet que es va convertir en insòlit i que enguany s’homenatja i es divulga al Museu de les Terres de l’Ebre, a través de l’exposició ‘Ebre. Darrer escenari de les Brigades Internacionals’. Cal destacar que l’Ebre va ser l’última estada dels brigadistes combatent a Espanya.

Produïda pel Museu de les Terres de l’Ebre i el COMEBE, l’exposició forma part dels actes de celebració del 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre a Amposta. La mostra ha estat comissariada per la Dra. M. Lourdes Prades Artigas, del CRAI de la UB; i en ella es troben texts i fotografies organitzats en vuit àmbits, i es presenten nombrosos documents originals de la col·lecció de Julio Allepuz, de la Sénia, i objectes del fons del COMEBE. 

L’episodi viscut a l’Ebre va ser un dels més sagnants de la Guerra Civil espanyola. Un intens combat de desgast entre les tropes republicanes i els exèrcits franquistes iniciat el 25 de juliol de l’any 1938, a les acaballes de la Guerra Civil, que esdevingué decisiu de cara a la pèrdua de Catalunya per al govern republicà. 

El 28 d’octubre de 1938, a les 17.00 h, va tenir lloc una emotiva desfilada militar a Barcelona com a acte final de comiat dels voluntaris que havien lluitat a l’Ebre contra el feixisme.

L’agraïment popular es va fer palès quan més de 300.000 persones van sortir al carrer per acomiadar tots aquests homes i dones, donant-los les gràcies pel seu compromís amb l’antifeixisme. 

L’exposició té l’objectiu d’homenatjar els brigadistes, però també compleix una important funció de difusió de la informació. Els organitzadors parlen de la importància de donar a conèixer el passat, i no oblidar-lo, per evitar repetir els mateixos errors.

Tots els actes que commemoren el 80è aniversari de la Batalla de l’Ebre persegueixen l’objectiu de mostrar als ciutadans, especialment als joves, el que va succeir durant la Guerra Civil a l’Ebre, al territori on avui viuen.

L’exposició es va inaugurar el passat 25 d’octubre al Museu de les Terres de l’Ebre, on es pot visitar fins al dia 25 de novembre. Després, la mostra itinerarà per altres espais de memòria de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari