El risc d'incendis forestals s'avança un mes a les comarques de l'Ebre

La pluja del mes de març, que va fer créixer la vegetació, l'escassa precipitació del mes de maig i les altes temperatures actuals, factors determinants que incrementen el perill

19 mayo 2017 22:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

ció, Extinció d’Incendis i Salvaments va presentar ahir a Tortosa el dispositiu de la Campanya Forestal 2015 dels Bombers de la Generalitat.

A partir del 15 de juny, Interior incorporarà 4.500 noves jaquetes forestals per a tots els bombers. És una peça ignífuga que millora la seguretat i que fins ara només tenien els membres de la unitat GRAF (Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals).

També es preveu la integració de tauletes per analitzar en temps real el foc forestal i s’està treballant en l’ús de drons que permetran obtenir mapes i imatges.

Per a la campanya, la dotació d’efectius a les Terres de l’Ebre és de 348, dels quals 86 seran de reforç, repartits en dotze parcs de bombers (set funcionaris, quatre voluntaris i un d’estiu) amb 55 vehicles i un nou helicòpter de comandament.

A banda, s’han invertit més de 300.000 euros en gestió forestal i prevenció d’incendis, que inclou la inspecció periòdica de l’activitat particular al camp, com les cremes de restes agrícoles o les mesures d’autoprotecció en habitatges en zones forestals. «Els incendis s’apaguen a l’hivern», va apuntar en aquest sentit el delegat territorial del Govern, Xavier Pallarès.

Amb tot, però, els bombers alerten de l’alt risc d’incendi, que es correspondria al mes de juliol avançat. La pluja de març, que va fer créixer la vegetació, i l’escassetat de precipitacions del darrer mes augmenten el risc. Com explica el cap de la regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre dels Bombers de la Generalitat, Fèlix González, «l’índex de risc és de ple juliol, i seria crític amb uns episodis de vent de mestral. Amb l’estat actual de la vegetació un incendi petit es podria fer gran». Per aquest motiu, el temps de resposta i l’accessibilitat a l’incendi són claus.

En resposta a l’accessibilitat, Miquel Àngel García, cap regional del Cos d’Agents Rurals a les Terres de l’Ebre, va concretar que el cos d’emergències no descartaria tallar els accessos als massissos si la situació fos extrema durant aquest estiu, per la seguretat de les persones, però això ho determinaria el Pla Alfa.

Per altra banda, en la gestió de la lluita contra els incendis, el delegat territorial del Govern, Xavier Pallarès, va donar més detalls sobre el projecte per explotar la fusta i la biomassa dels boscos dels Ports i així disminuir-ne el riscos. «Volem una gestió que comporte incrementar la dificultat de risc d’incendi, preservant els valors naturals», va declarar.

Amb el preu de la fusta tan baix, ha apuntat que «ens hem de reinventar» i que la biomassa podria funcionar per, de moment, proveir les calderes de les calefaccions d’edificis públics com ajuntaments o escoles. «L’Administració ha de ser exemple i primer ho hem de començar a posar sobre la taula».

Comentarios
Multimedia Diari